8.6.2024

Säästämisen perusteet: Kuinka tehdä siitä tapa?

Säästäminen on elintärkeä taito, joka mahdollistaa taloudellisen turvan, unelmien toteuttamisen ja tulevaisuuden suunnittelun. Mutta miten aloittaa säästäminen ja ennen kaikkea, miten tehdä siitä jatkuva tapa? Tässä artikkelissa käydään läpi säästämisen perusteet ja annetaan vinkkejä, kuinka säästämisestä voi tehdä osan arkipäivääsi.

Tomi N.
Säästäminen
Ota nämä vinkit talteen säästääksesi paremmin

Miksi säästäminen on tärkeää?

Säästäminen antaa sinulle taloudellista liikkumavaraa. Kun sinulla on rahaa säästössä, voit kohdata odottamattomat menot stressittömästi, toteuttaa unelmiasi tai sijoittaa tulevaisuuteesi. Säästäminen antaa myös mielenrauhaa, kun tiedät, että olet varautunut tulevaisuuteen.

Säästövinkki: Aina kun kohtaat odottamattoman menon tai unelman, mieti, kuinka paljon helpompaa olisi, jos sinulla olisi säästössä rahaa sitä varten. Tämä ajatus auttaa motivoimaan sinua aloittamaan säästämisen.

Määritä säästötavoitteesi

Aloita säästäminen määrittämällä tavoitteesi. Haluatko kerryttää hätävararahastoa, säästää lomaan, ostaa uuden auton tai kerätä rahaa eläkepäiviä varten? Tavoitteen asettaminen antaa säästämiselle selkeän suunnan ja motivoi sinua pitämään kiinni säästösuunnitelmastasi.

Säästövinkki: Kirjoita ylös kolme tärkeintä asiaa, joita haluaisit rahoittaa tulevaisuudessa. Näiden kohteiden pitäisi olla konkreettisia, kuten "10 päivän loma Baliin" tai "uuden polkupyörän ostaminen".

Luo budjetti

Seuraava askel on ymmärtää, mihin rahasi menevät. Tee kuukausittainen budjetti, joka kuvaa tulojasi ja menoja. Kun tiedät, mihin rahasi menevät, voit tunnistaa alueet, joilla voit säästää enemmän ja alueet, joilla sinun pitäisi vähentää kuluja.

Säästövinkki: Käytä budjetointisovellusta tai Excel-taulukkoa seurataksesi tulojasi ja menoja. Pidä kirjaa jokaisesta ostoksesta ja tarkista budjettisi kuukauden lopussa nähdäksesi, mihin rahasi menivät.

Aseta realistinen säästösumma

Kun olet laatinut budjetin, päätä kuinka paljon haluat säästää joka kuukausi. Tämä summa voi olla kiinteä prosenttiosuus tuloistasi tai tietty euromäärä. Aseta itsellesi realistinen tavoite, joka ei tee arjestasi liian tiukkaa, mutta joka silti auttaa sinua saavuttamaan säästötavoitteesi.

Säästövinkki: Kokeile 50/30/20-sääntöä: käytä 50% tuloistasi välttämättömyyksiin, 30% haluihin ja säästä 20%. Säädä näitä prosentteja tarpeen mukaan.

Tee säästämisestä automaattista

Yksi parhaista tavoista tehdä säästämisestä tapa on tehdä siitä automaattista. Useimmissa pankeissa voit asettaa automaattisia siirtoja, jotka siirtävät tietyn summan tililtäsi säästötilille joka kuukausi. Kun säästäminen tapahtuu automaattisesti, sinun ei tarvitse miettiä sitä, ja rahaa kertyy säästöön huomaamattasi.

Säästövinkki: Perusta automaattinen siirto palkkapäivänäsi suoraan säästötilillesi. Tämä vähentää kiusausta kuluttaa rahaa, joka olisi menossa säästöihin. Säästäminen on mahdollista myös kortimaksuissa. Esim. Nordea ja OP tarjoavat mahdollisuuden laittaa jokaisesta korttimaksusta 1-2€ säästöpossuun, ja rahaa kertyy säästöön huomaamatta!

Vähennä turhia menoja

Tarkastele budjettiasi ja tunnista menot, jotka eivät ole välttämättömiä. Voisitko vähentää kahvilakäyntejä, tilata vähemmän ruokaa ulos tai valita edullisemman puhelinliittymän? Pienet muutokset voivat johtaa suuriin säästöihin ajan mittaan.

Säästövinkki: Tee lista viime kuun ostoksista ja merkitse ne, jotka olisit voinut välttää. Mieti, voisitko seuraavassa kuussa välttää samanlaiset menot.

Luo hätävararahasto

Ennen kuin aloitat pitkän aikavälin säästämisen, on hyvä idea luoda hätävararahasto. Tämä on rahasto, joka kattaa yllättävät menot, kuten auton korjaukset tai lääkärikulut. Yleinen suositus on säästää kolmesta kuuteen kuukauden menot. Yleinen suositus on, että hätävararahastossa tulisi olla säästössä 3–6 kuukauden menot. Kun sinulla on hätävararahasto, sinun ei tarvitse turvautua lainoihin tai muihin kalliisiin ratkaisuihin, kun kohtaat taloudellisen haasteen.

Säästövinkki: Avaa erillinen säästötili hätävararahastoa varten, jotta et käytä näitä varoja vahingossa. Talleta rahaa siihen joka kuukausi, kunnes olet saavuttanut suositellun summan.

Keskity pieniin voittoihin

Älä anna periksi, jos et heti saavuta suuria säästöjä. Keskity pieniin voittoihin ja juhli jokaista saavutettua säästötavoitetta. Ajan mittaan nämä pienet voitot kasvavat suuriksi säästöiksi.

Säästövinkki: Joka kerta kun saavutat pienen säästötavoitteen, palkitse itsesi jollakin, mikä ei maksa paljoa, kuten lempikahvillasi tai elokuvailtalla kotona.

Pidä kiinni suunnitelmastasi

Tee säästämisestä tapa ja pysy suunnitelmassasi. Vaikka saattaa olla kiusaus käyttää säästöjäsi impulssiostoksiin, muista pitkän aikavälin tavoitteesi ja miksi aloitit säästämisen.

Yhteenvetona, säästäminen on tärkeä osa taloudellista hyvinvointia. Aloita asettamalla tavoitteet, seuraa budjettiasi ja tee säästämisestä osa päivittäistä elämääsi. Pienillä muutoksilla voit tehdä suuren eron taloudellisessa tulevaisuudessasi.

Säästövinkki: Aseta muistutuksia puhelimeesi tarkistaaksesi säästösuunnitelmasi edistymisen ja arvioidaksesi, mihin rahasi ovat menneet, joka kuukausi.

Hae paras laina netistä vertailemalla!

Hae paras laina netistä vertailemalla!

Voit hakea edullista lainaa 500€ - 60 000€ väliltä eri käyttötarkoituksiin tai yhdistää lainasi edullisemmaksi jopa 15 vuoden maksuajalla. Lainahakemus ei sido sinua mihinkään ja voit tehdä päätöksen rauhassa lainavertailun jälkeen.

Lainavertailuun

Säästämisen perusteet: Kuinka tehdä siitä tapa?

Listen on
Listen on Spotify