12.6.2024

Luottokortti voi auttaa jopa säästämisessä

Luottokortti on monipuolinen maksuväline, joka voi tarjota arjen turvaa ja jopa auttaa säästämään rahaa oikein käytettynä. Tässä artikkelissa käymme läpi, miten luottokortti voi auttaa talouden hallinnassa, miten se toimii ja mitä etuja se tarjoaa. Lisäksi annamme vinkkejä siitä, miten välttää luottokortin käyttöön liittyvät sudenkuopat ja miten hyödyntää sen tarjoamat mahdollisuudet parhaiten.

Kalle M.
Säästäminen

Luottokortin tavallisimpia ominaisuuksia

Luottokortti on maksuväline, jolla voi tehdä ostoksia ja maksaa palveluista sekä netissä että fyysisissä myymälöissä. Toisin kuin pankkikortilla, luottokortilla maksaessasi et käytä suoraan omia rahojasi, vaan lainaat rahaa kortin myöntäjältä, yleensä pankilta tai luottoyhtiöltä. Tämän lainan maksua voit siirtää myöhempään ajankohtaan, mutta sinun on maksettava siitä korkoa ja mahdollisia muita kuluja.

Luottokortilla maksaessasi voit myös hyödyntää ostoturvaa, joka korvaa rikkoutuneet, varastetut tai kadonneet tuotteet. Esimerkiksi, jos ostat luottokortilla uuden puhelimen ja se varastetaan pian oston jälkeen, voit saada korvauksen luottokorttiyhtiöltä. Tämä antaa lisäturvaa erityisesti kalliimpien hankintojen yhteydessä.

Luottokortti toimii toisinaan myös maksuaikakorttina, joka mahdollistaa ostosten tekemisen ja maksamisen sekä kotimaassa että ulkomailla. Luottokortti toimii luotolla, eli kulutat lainarahaa, jonka maksat takaisin myöhemmin. Useimmilla korteilla on koroton maksuaika, joka vaihtelee tyypillisesti 30-45 päivän välillä. Tämä tarkoittaa, että voit maksaa ostoksesi myöhemmin ilman korkokuluja, jos maksat laskun kokonaisuudessaan eräpäivään mennessä.

Luottokortin edut

Luottokortti tarjoaa monia etuja arjessa. Ensinnäkin se tuo joustavuutta maksamiseen, sillä voit tehdä ostoksia nyt ja maksaa ne myöhemmin. Lisäksi monet luottokortit tarjoavat erilaisia etuja, kuten ostoturvaa, matkavakuutuksia ja pääsyn eksklusiivisiin tarjouksiin. Esimerkiksi, jos teet ostoksia ulkomailla ja sinulta varastetaan kortti, luottokorttiyhtiö voi auttaa estämään kortin käytön ja myöntää uuden kortin nopeasti. Tämä takaa, että matkasi ei keskeydy ja voit jatkaa suunnitelmiasi ilman suuria häiriöitä.

Turvaa arkeen

Luottokortti tarjoaa monia etuja, jotka voivat tuoda turvaa arkeen. Yksi merkittävimmistä eduista on mahdollisuus maksaa yllättäviä kuluja, kuten lääkäri- tai autokorjauskuluja, ilman että oma tilisi tyhjenee. Luottokortti voi toimia hätävararahastona, kun odottamattomia menoja tulee vastaan.

Eräs esimerkki turvasta arjessa on, kun luottokortti tarjoaa matkavakuutuksen, joka kattaa matkan peruuntumisen, viivästymiset ja matkatavaroiden menetykset. Tämä voi säästää huomattavia summia rahaa ja vähentää matkustamiseen liittyvää stressiä.

Esimerkki Luottokortin ostoturvasta:

 • Ostat 1000 euron television ja se rikkoutuu 30 päivän sisällä.
 • Luottokorttiyhtiö korvaa sinulle television arvon.

Kätevä maksutapa

Luottokortit hyväksytään laajasti ympäri maailmaa, joten ne ovat kätevä maksutapa matkoilla ja nettiostoksissa. Ne tarjoavat myös turvaa ostoksille, sillä monet luottokortit tarjoavat ostoturvaa ja matkavakuutuksia, jotka voivat korvata vahingoittuneita tai varastettuja tuotteita ja kattaa matkan peruuntumisia tai viivästymisiä.

Kun teet ostoksia ulkomailla ja sinulta varastetaan kortti, luottokorttiyhtiö voi auttaa estämään kortin käytön ja myöntää uuden kortin nopeasti. Tämä takaa, että matkasi ei keskeydy ja voit jatkaa suunnitelmiasi ilman suuria häiriöitä.

Luottokortin säästömahdollisuudet

Luottokorttien tarjoamat säästömahdollisuudet ovat monipuolisia. Useimmat kortit tarjoavat cashbackia tai pisteitä, jotka voi myöhemmin lunastaa rahana, alennuksina tai palkintoina. Tämä voi olla merkittävä etu, erityisesti jos käytät korttia säännöllisesti arjen menoihin.

Cashback ja pisteohjelmat

Monet luottokortit tarjoavat cashback- tai pisteohjelmia, joissa voit saada rahaa takaisin tai kerätä pisteitä jokaisesta tekemästäsi ostoksesta. Näitä pisteitä voi käyttää esimerkiksi matkalahjakortteihin, tuotteisiin tai alennuksiin. Oikein käytettynä cashback- ja pisteohjelmat voivat tuoda merkittäviä säästöjä.

Jos käytät luottokorttiasi päivittäisiin ostoksiin ja keräät pisteitä, voit lunastaa pisteet myöhemmin esimerkiksi ilmaiseksi lentomatkaksi tai hotelliyöpymiseksi. Tämä voi olla erityisen hyödyllistä, jos matkustat usein ja haluat säästää matkakuluissa.

Esimerkki Matkustukseen erikoistuneesta luottokortista:

 • Kortti tarjoaa 3 lentopistettä jokaista käytettyä euroa kohden.
 • Käytät korttia 1000 euroa kuukaudessa, saat 3000 pistettä kuukaudessa.
 • Vuoden lopussa sinulla on 36 000 pistettä, mikä voi riittää ilmaiseen lentolippuun.

Tarjoukset ja alennukset

Useat luottokortit tarjoavat erityisiä tarjouksia ja alennuksia yhteistyökumppaneilta. Näihin voi kuulua alennuksia ravintoloissa, hotelleissa, kaupoissa tai verkkokaupoissa. Seuraamalla luottokorttisi tarjouksia voit säästää rahaa arjen ostoksissa ja palveluissa.

Monet luottokortit tarjoavat myös eksklusiivisia alennuksia esimerkiksi ravintoloissa, hotelleissa ja verkkokaupoissa. Seuraamalla korttisi tarjouksia voit hyödyntää alennuksia ja säästää merkittävästi rahaa arjen menoissa.

Esimerkki luottokortista, joka tarjoaa 2 % alennuksen polttoaineostoksista:

 • Tankkaat 200 euroa kuukaudessa.
 • Saat cashbackina takaisin 4 euroa kuukaudessa, eli 48 euroa vuodessa.

Luottokortin vastuullinen käyttö

Vastuullinen luottokortin käyttö on avainasemassa, jotta vältät ylivelkaantumisen riskit. On tärkeää ymmärtää omat tulot ja menot sekä asettaa realistiset rajat kortin käytölle. Tähän liittyy myös se, että maksat aina vähintään minimilyhennyksen ajallaan, mieluiten koko laskun.

Vältä velkaantumista

Luottokortin käyttö voi helposti johtaa velkaantumiseen, jos et käytä sitä vastuullisesti. On tärkeää maksaa korttilasku aina kokonaisuudessaan eräpäivään mennessä, jotta vältyt korkokustannuksilta. Vältä myös kortin käyttämistä yli varojesi ja suunnittele budjetti, joka sisältää luottokortilla tehtävät ostokset.

Eräs hyvä tapa välttää velkaantumista on asettaa itsellesi kuukausittainen luottokortin käyttöraja, joka perustuu realistisesti taloudelliseen tilanteeseesi. Jos huomaat lähestyväsi tätä rajaa, on aika tarkistaa kulutustottumuksiasi ja tehdä tarvittavat muutokset ennen kuin laskut kasaantuvat.

Esimerkki Minimilyhennyksen vaaroista:

 • Velkaa 5000 euroa, minimilyhennys 2 % velasta, korko 15 %.
 • Minimilyhennys on 100 euroa kuukaudessa, mutta korko 62,5 euroa kuukaudessa.
 • Velka vähenee vain 37,5 euroa kuukaudessa, ja lopullinen takaisinmaksu kestää vuosia.

Luottokorttien yhdistely ja velkojen hallinta

Jos sinulla on useita luottokortteja, niiden yhdistäminen yhden luottokortin alle voi olla järkevää. Tämä voi säästää korkokustannuksissa ja helpottaa talouden hallintaa. Tätä voidaan kutsua myös nimellä yhdistelylaina-luottokortti tarkoittaa, että otat yhden suuremman laina/luottokortin maksaaksesi pois kaikki pienemmät luottokorttivelat. Tämä uusi laina voi olla edullisemmalla korolla kuin alkuperäiset luottokortit. Yhdistelylaina on hyvä vaihtoehto, jos sinulla on korkea korko useilla luottokorteilla ja haluat säästää korkokuluissa. Se voi myös helpottaa maksujen hallintaa, kun sinun tarvitsee muistaa vain yksi lasku kuukaudessa.

Hyödynnä maksuaikahyvitykset

Monet luottokortit tarjoavat maksuaikahyvityksiä, jolloin voit saada korotonta maksuaikaa jopa 30–45 päivää ostosten tekemisestä. Tämä tarkoittaa, että voit käyttää korttia ilman korkokuluja, kunhan maksat laskun kokonaisuudessaan eräpäivään mennessä. Tämä ominaisuus voi auttaa sinua hallitsemaan kassavirtaa ja välttämään tilapäisiä maksuhaasteita.

Esimerkiksi, jos ostat pesukoneen hintaan 600 euroa ja saat 45 päivän korotonta maksuaikaa, sinulla on lähes puolitoista kuukautta aikaa maksaa pesukone ilman lisäkuluja. Tämä voi auttaa sinua tasapainottamaan muita kuukausittaisia kuluja ja välttämään suurten summien kertamaksut.

Luottokortin hakuprosessi ja vaatimukset

Luottokortin hakuprosessi voi vaihdella hieman luottokorttiyhtiöstä riippuen, mutta yleiset vaatimukset ovat samanlaisia. Tässä on askel askeleelta -opas luottokortin hakemisprosessiin:

1. Tarkista luottotietosi:

 • Varmista, että luottotietosi ovat kunnossa ennen hakemuksen täyttämistä. Luottotietojen tarkistaminen on mahdollista useiden palveluiden kautta.

2. Valitse sopiva luottokortti:

 • Tutki eri luottokorttien ehdot ja valitse kortti, joka vastaa tarpeitasi. Ota huomioon kortin korko, luottoraja ja mahdolliset edut, kuten bonukset tai cashback.

3. Täytä hakemus:

 • Luottokorttihakemus täytetään yleensä verkkosivulla. Sinulta kysytään henkilökohtaisia tietoja, kuten nimi, osoite, tulotiedot ja työsuhdetiedot.

4. Lähetä tarvittavat liitteet:

 • Usein hakemukseen tulee liittää todisteita tuloista, kuten palkkalaskelmia tai verotuspäätös. Joissakin tapauksissa voidaan pyytää myös pankkitiliotteita.

5. Odota päätöstä:

 • Hakemuksen käsittelyaika vaihtelee luottokorttiyhtiöittäin. Päätös voi tulla välittömästi tai muutamassa päivässä.

6. Hyväksy ehdot ja allekirjoita sopimus:

 • Jos hakemuksesi hyväksytään, tutustu huolellisesti luottokorttisopimuksen ehtoihin ennen allekirjoittamista.

Luottokortin käyttötavat ja vinkit säästämiseen

Luottokortti voi olla tehokas työkalu arjen talouden hallinnassa. Tässä muutamia vinkkejä säästämiseen:

1. Kuukausittaisten laskujen maksaminen luottokortilla:

 • Voit maksaa kuukausittaiset laskut, kuten puhelinlaskut ja sähkölaskut, luottokortilla. Tämä antaa sinulle lisäaikaa maksaa laskut ilman korkoja, kunhan maksat koko luottokorttilaskun eräpäivään mennessä.

2. Bonusten ja tarjousten hyödyntäminen:

 • Monet luottokortit tarjoavat bonuksia ja tarjouksia, kuten alennuksia tietyissä liikkeissä tai cashbackia tiettyjen ostosten yhteydessä. Hyödynnä nämä edut maksimoidaksesi säästöt.

3. Isompien ostosten rahoittaminen:

 • Luottokortti voi olla hyödyllinen isompien ostosten, kuten kodinkoneiden tai matkojen, rahoittamisessa. Voit maksaa ostoksen kerralla ja jakaa maksut useammalle kuukaudelle ilman korkeita korkoja, jos maksat luottokorttilaskut ajallaan.

4. Hätäkassan käyttö:

 • Luottokortti voi toimia hätäkassana yllättävien menojen, kuten autojen korjausten tai lääkärikulujen, kattamisessa.

Luottokortin suojaus ja turvallisuus

Luottokortin turvallinen käyttö on tärkeää petosten ja väärinkäytösten estämiseksi. Tässä muutamia vinkkejä:

1. Suojaa korttisi tiedot:

 • Älä jaa luottokorttitietojasi sähköpostitse tai puhelimitse, ellei kyseessä ole luotettava taho. Käytä vain turvallisia verkkosivustoja ostoksia tehdessäsi.

2. Seuraa tilitapahtumia:

 • Tarkista luottokorttitilisi säännöllisesti varmistaaksesi, että kaikki veloitukset ovat oikeita. Jos huomaat epäilyttäviä veloituksia, ota heti yhteyttä kortin myöntäjään.

3. Ilmoita kadonneesta kortista heti:

 • Jos luottokorttisi katoaa tai varastetaan, ilmoita siitä välittömästi luottokorttiyhtiölle. Kortti voidaan sulkea ja mahdolliset väärinkäytökset estää.

Luottokortin käyttö ulkomailla

Luottokortti on kätevä matkakumppani, mutta sen käyttöön liittyy muutamia asioita, jotka kannattaa huomioida:

1. Valuutanvaihtokulut:

 • Luottokortilla tehdyt ostokset ulkomailla voivat sisältää valuutanvaihtokuluja. Tarkista korttisi ehdot ennen matkalle lähtöä.

2. Ostosten suojaus:

 • Monet luottokortit tarjoavat ostosten suojauksen, joka voi korvata esimerkiksi varastetut tai vahingoittuneet tuotteet tietyn ajan kuluessa ostosta.

3. Matkavakuutukset:

 • Monilla luottokorteilla on matkavakuutuksia, jotka kattavat esimerkiksi matkatavaravahingot ja lääketieteelliset kulut. Varmista, että ymmärrät, mitä vakuutus kattaa ja mitä ei.

Vinkkejä luottokortin valintaan

Kun valitset luottokorttia, on tärkeää ottaa huomioon omat tarpeesi ja käyttötapasi. Tutki tarkasti korttien tarjoamat edut, kulut ja ehdot ennen päätöksen tekemistä.

Valitse tarpeisiisi sopiva kortti

Eri luottokortit tarjoavat erilaisia etuja ja ominaisuuksia. Vertaa eri korttien tarjoamia etuja ja valitse kortti, joka parhaiten vastaa omia tarpeitasi. Jos matkustat paljon, harkitse korttia, joka tarjoaa laajoja matkavakuutuksia ja lentopisteitä. Jos taas teet paljon ostoksia verkossa, valitse kortti, joka tarjoaa cashbackia ja ostoturvaa.

Jos esimerkiksi käytät korttia pääasiassa ruokakauppaostoksiin, valitse kortti, joka tarjoaa korkeimman cashback-prosentin elintarvikkeiden ostosta. Jos taas olet intohimoinen matkailija, valitse kortti, joka palkitsee sinut lentopisteillä tai hotellipalkinnoilla jokaisesta matkallasi käyttämästäsi eurosta.

Huomioi kulut ja korot

Ennen kuin hankit luottokortin, vertaile sen kuluja ja korkoja. Tarkista, onko kortilla vuosimaksua ja kuinka korkea sen nimelliskorko on. Kiinnitä huomiota myös mahdollisiin tilinhoitomaksuihin ja muihin piilokuluihin. Valitse kortti, jonka kulut ovat kohtuulliset ja joka tarjoaa sinulle parhaan hyödyn.

Vaikka kortin nimelliskorko olisi alhainen, voi kortilla olla korkea vuosimaksu tai kuukausittaiset tilinhoitomaksut, jotka tekevät siitä pitkässä juoksussa kalliimman. Tee laskelmat huolellisesti ennen kortin valintaa ja varmista, että ymmärrät kaikki kortin kustannukset.

Luottokortin riskit ja niiden hallinta

Vaikka luottokortit tarjoavat monia etuja, niihin liittyy myös riskejä, kuten ylivelkaantuminen ja korkeat kulut. Näiden riskien hallinta on olennainen osa vastuullista kortinkäyttöä.

Ylivelkaantumisen vaara

Luottokortin käyttöön liittyy aina riski ylivelkaantumisesta. On helppo sortua käyttämään korttia yli omien varojen, mikä voi johtaa velkaantumiskierteeseen. Vältä tätä riskiä seuraamalla tarkasti kortin käyttöä ja maksamalla laskut ajoissa.

Mikäli käytät luottokorttia säännöllisesti arjen menoihin, mutta maksat vain minimilyhennyksen, velkasummasi kasvaa nopeasti korkojen takia. Tämän välttämiseksi on suositeltavaa maksaa aina mahdollisimman suuri osa laskusta tai mieluiten koko lasku eräpäivään mennessä.

Korkeat korot ja kulut

Jos et maksa luottokorttilaskuasi kokonaisuudessaan eräpäivään mennessä, joudut maksamaan korkeita korkoja. Luottokorttien korot voivat olla huomattavasti korkeammat kuin muiden lainojen, joten on tärkeää välttää ylimääräisten korkokulujen syntymistä.

Esimerkiksi, jos sinulla on 2000 euron velka luottokortilla, jonka vuosikorko on 20 %, maksaisit korkokuluina noin 400 euroa vuodessa, jos et pysty maksamaan velkaa pois. Tämän välttämiseksi on tärkeää budjetoida kortin käytölle ja maksaa velat pois mahdollisimman nopeasti.

Usein kysytyt kysymykset luottokorteista

Heräsikö sinulla vielä kysyttävää luottokorteista? Lue usein kysytyt kysymykset ja vastaukset niihin.

Miten valitsen sopivan luottokortin?

Valitse luottokortti, joka vastaa parhaiten omia tarpeitasi ja elämäntilannettasi. Vertaa eri korttien etuja, kuluja ja korkoja ennen päätöksen tekemistä.

Mitä tehdä, jos en pysty maksamaan luottokorttilaskua ajoissa?

Jos et pysty maksamaan luottokorttilaskua ajoissa, ota yhteyttä kortin myöntäjään mahdollisimman pian. Monet luottoyhtiöt tarjoavat joustavia maksuvaihtoehtoja ja voivat auttaa sinua välttämään maksuhäiriömerkinnät.

Voinko käyttää luottokorttia ulkomailla?

Kyllä, useimmat luottokortit toimivat myös ulkomailla. Tarkista kuitenkin korttisi käyttöehdot ja mahdolliset valuutanvaihtomaksut ennen matkaa.

Miten luottokortin maksuaikahyvitys toimii?

Maksuaikahyvitys tarkoittaa, että voit saada korotonta maksuaikaa ostoksille, kun maksat laskun kokonaisuudessaan eräpäivään mennessä. Tämä aika vaihtelee yleensä 30–45 päivän välillä.

Luottokortti voi olla arjen turva ja tehokas säästöväline, kun sitä käytetään oikein ja vastuullisesti. Valitsemalla tarpeisiisi sopivan kortin ja hallitsemalla sen käyttöä viisaasti, voit hyödyntää luottokortin tarjoamat edut ja turvan parhaalla mahdollisella tavalla.

Mitä tehdä, jos luottokortti varastetaan?

Jos luottokorttisi varastetaan, ilmoita siitä välittömästi kortin myöntäjälle, jotta kortti voidaan sulkea ja estää sen väärinkäyttö. Luottokorttiyhtiöt tarjoavat usein myös mahdollisuuden saada tilapäinen kortti nopeasti.

Voinko nostaa käteistä luottokortilla?

Kyllä, useimmat luottokortit antavat mahdollisuuden nostaa käteistä pankkiautomaateista. Huomaa kuitenkin, että käteisnostoihin liittyy yleensä korkeammat korot ja nostopalkkiot, joten niitä kannattaa välttää, jos mahdollista.

Miten luottokortin pisteohjelmat toimivat?

Pisteohjelmissa kerrytät pisteitä jokaisesta tekemästäsi ostoksesta. Pisteitä voi yleensä lunastaa erilaisiin palkintoihin, kuten matkalahjakortteihin, tuotteisiin tai alennuksiin. Tutustu korttisi tarjoamaan pisteohjelmaan saadaksesi parhaan hyödyn.

Tutustu näiden yhtiöiden luottokortteihin

Etsitkö täydellistä luottokorttia? Tässä muutamia luottokorttivaihtoehtoja Suomesta:

 • Nordea luottokortti: Laaja valikoima kortteja, kattavat matkavakuutukset, bonusohjelmat, kätevä mobiilipankki. Luottoraja jopa 10 000 €, tulot ja luottotiedot vaikuttavat, monipuoliset maksuvaihtoehdot.
 • OP (Osuuspankki) luottokortti: Cashback-ohjelmat, matka- ja ostoturvavakuutukset, kattavat asiakasedut. Luottoraja 2 000–20 000 €, tulojen ja luottotietojen mukaan, kattavat vakuutukset.
 • S-Pankki luottokortti: S-Bonuksen kertyminen kaikista ostoista, ei vuosimaksua, edulliset korot. Luottoraja 2 000–10 000 €, säännölliset tulot ja puhtaat luottotiedot vaaditaan, S-Bonukset.
 • Danske Bank luottokortti: Hyvät matkavakuutukset, pisteohjelmat, kilpailukykyiset korot. Luottoraja jopa 15 000 €, tulojen ja luottotietojen mukaan, hyvät matkavakuutukset.
 • Aktia luottokortti: Hyvä asiakaspalvelu, matkatavaravakuutukset, kohtuulliset vuosimaksut. Luottoraja 2 000–10 000 €, tulojen ja luottotietojen perusteella, kohtuulliset vuosimaksut.
 • Handelsbanken luottokortti: Laajat vakuutukset, cashback-mahdollisuudet, hyvä luottoraja. Luottoraja jopa 20 000 €, luottokelpoisuuden mukaan, laajat vakuutukset.
 • American Express (Amex) luottokortti: Erinomainen asiakaspalvelu, monipuoliset palkintopisteet, laajat matkavakuutukset. Luottoraja jopa rajaton, tulot ja luottotiedot vaikuttavat, laajat matkavakuutukset.
 • Bank Norwegian luottokortti: Korkea luottoraja, matkatavaravakuutukset, kilpailukykyiset korot. Luottoraja 2 000–15 000 €, tulot ja luottotiedot huomioidaan, korkea luottoraja.
 • Resurs Bank luottokortti: Monipuoliset maksuvaihtoehdot, cashback-ohjelmat, hyvät vakuutukset. Luottoraja 1 000–15 000 €, tulojen ja luottotietojen mukaan, cashback-ohjelmat.
 • Hae paras laina netistä vertailemalla!

  Hae paras laina netistä vertailemalla!

  Voit hakea edullista lainaa 500€ - 60 000€ väliltä eri käyttötarkoituksiin tai yhdistää lainasi edullisemmaksi jopa 15 vuoden maksuajalla. Lainahakemus ei sido sinua mihinkään ja voit tehdä päätöksen rauhassa lainavertailun jälkeen.

  Lainavertailuun

  Luottokortti voi auttaa jopa säästämisessä

  Listen on
  Listen on Spotify