8.10.2023

Rahaa auton ostoon: miten toimii käsiraha ja viimeinen erä?

Auton hankkiminen on suuri taloudellinen päätös. Monille ihmisille on epäselvää, mitä käsiraha tarkoittaa ja miten se vaikuttaa lainan kokonaiskustannuksiin. Lisäksi rahoitussopimuksissa mainittu viimeinen erä aiheuttaa usein hämmennystä. Tässä artikkelissa käymme läpi näitä keskeisiä seikkoja auton rahoituksen maailmassa.

Antti K.
Autolaina
Näin autorahan käsiraha ja viimeinen erä toimii

Auton käsiraha – mikä se on ja miksi sitä vaaditaan?

Auton käsiraha on alkumaksu, jonka ostaja maksaa autokaupassa hankkimastaan ajoneuvosta. Se on prosenttiosuus auton kokonaishinnasta, ja se vähentää tarvittavan lainan määrää. Esimerkiksi 20 000 euron autosta 10 % käsirahalla olisi 2 000 euroa.

Säästäminen käsirahaan: Säästämällä suurempaan käsirahaan voit saada paremmat lainaehdot. Samalla voit oppia budjetoimaan ja säästämään muihin tuleviin menoihin.

Käsiraha ja lainan korko: Mitä suurempi käsiraha, sitä pienempi lainan pääoma yleensä on. Tämä voi vaikuttaa lainasi korkoon, mikä voi säästää sinulle rahaa laina-ajan yli.

Budjetin määrittäminen: Selvitä, paljonko voit realistisesti maksaa kuukausittain autolainaa.

Laina-aika: Pidempi laina-aika tarkoittaa pienempiä kuukausieriä, mutta saattaa johtaa suurempiin kokonaiskustannuksiin. Tyypillisesti autorahoituksen maksimi laina-aika on 72 kuukautta.

Käsirahan etuja:

  • Vähentää lainan kokonaismäärää ja siten kuukausittaista maksuerää.
  • Osoittaa lainanantajalle, että olet sitoutunut ostokseen ja kykenevä hoitamaan taloudelliset velvoitteesi.
  • Saattaa parantaa mahdollisuuksiasi saada suotuisampi lainatarjous.

Vaikka kaikki lainantarjoajat eivät välttämättä vaadi heti rahaa auton ostoon, sen maksaminen voi olla viisasta. Se voi alentaa korkokuluja ja auttaa hallitsemaan kuukausibudjettia paremmin. Toisaalta kannattaa pohtia myös sitä, haluatko käyttää säästöjäsi nyt vai pitää ne pahan päivän varalle.

Autolainan viimeinen erä – mistä on kyse?

Monet autolainasopimukset sisältävät suuremman viimeisen erän, joka maksetaan laina-ajan päättyessä. Tämä erä on usein suurempi kuin muut kuukausierät ja sen tarkoitus on alentaa kuukausittaista maksutaakkaa laina-aikana.

Huomioi autolainan viimeisen erän suuruus: Mieti, onko realistista maksaa suurempi summa laina-ajan lopussa. Jos ei, harkitse pienempää viimeistä erää tai erilaista rahoitusratkaisua.

Katso auton jälleenmyyntiarvoa: Jos päätät maksaa viimeisen erän ja pitää auton, huomioi auton jälleenmyyntiarvo. Joissain tapauksissa voi olla järkevää vaihtaa auto uuteen ennen viimeisen erän maksua.

Viimeisen erän rahoitus: Jos päätät rahoittaa viimeisen erän, harkitse lainan ehtoja huolellisesti. Korko voi olla erilainen kuin alkuperäisessä lainassa

Viimeisen erän maksamisen vaihtoehdot:

  • Maksaa koko summa kerralla ja pitää auto.
  • Palauttaa auto liikkeeseen (jos kyseessä on esim. osamaksusopimus).
  • Rahoittaa jäljellä oleva summa uudella lainalla.

On tärkeää ymmärtää, että jos päätät rahoittaa jäljellä olevan summan, saatat maksaa enemmän korkoa pitkällä aikavälillä. Toisaalta, jos olet tehnyt hyvät autokaupat ja olet saanut maksettua autolainaa hyvässä tahdissa pois, voit saada uuden auton pienemmällä käsirahalla, etkä tarvitse silloin rahaa auton ostoon. Aika näppärää!

Huomioi myös nämä asiat ennen autorahoituksen hakua

  • Vakuutukset: Kun hankit rahoituksen autolle, muista ottaa huomioon myös vakuutusten kustannukset. Joissain rahoitussopimuksissa on vaatimuksia vakuutusten suhteen.
  • Taloudellinen valmius: Ennen auton ostoa on hyvä arvioida omaa taloudellista tilannetta. Jos esimerkiksi tiedät saavasi pian suuremman tulon, kuten bonuksen tai perinnön, se voi vaikuttaa rahoituspäätökseen.
  • Kilpailuta rahoitus: Aivan kuten kilpailutat lainat, kannattaa kilpailuttaa myös auton rahoitus. Eri rahoittajat voivat tarjota erilaisia ehtoja ja korkoja.

Yhteenveto auton käsirahasta ja autolainan viimeisestä erästä

Auton ostaminen on merkittävä investointi ja rahoituksen ymmärtäminen on avain onnistuneeseen autokauppaan. Käsirahan maksaminen voi alentaa kuukausittaista maksutaakkaasi ja osoittaa lainanantajalle, että olet luotettava. Viimeisen erän ymmärtäminen auttaa sinua välttämään yllätyksiä laina-ajan päättyessä. Ennen rahoituspäätöksen tekemistä on tärkeää arvioida taloudellinen tilanteesi ja miettiä, mikä rahoitusmuoto sopii parhaiten tarpeisiisi.

Hae paras laina netistä vertailemalla!

Hae paras laina netistä vertailemalla!

Voit hakea edullista lainaa 500€ - 60 000€ väliltä eri käyttötarkoituksiin tai yhdistää lainasi edullisemmaksi jopa 15 vuoden maksuajalla. Lainahakemus ei sido sinua mihinkään ja voit tehdä päätöksen rauhassa lainavertailun jälkeen.

Lainavertailuun

Rahaa auton ostoon: miten toimii käsiraha ja viimeinen erä?

Listen on
Listen on Spotify