1. Miten autorahoitus toimii käytetyn auton kohdalla?
Käytetyn auton rahoittaminen on melkein saman tyyppistä kuin uuden auton ostaminen. Yleensä käytetyn auton rahoitukseen on muutama vaihtoehto:
Perinteinen autolaina: Monet pankit tarjoavat lainaa myös käytettyjen autojen ostamiseen. Korko voi olla hieman korkeampi kuin uuden auton kohdalla, mutta ehdot ovat usein joustavampia. Joissakin tapauksissa pankit vaativat käsirahaa.
Osamaksusopimus: Monet autoliikkeet tarjoavat osamaksusopimuksia, joilla auton hinta jaetaan kuukausieriin. Korot voivat vaihdella ja sopimukseen saattaa liittyä muita kuluja, joten on tärkeää lukea sopimusehdot huolellisesti.
Käyttöleasing: Vaikka leasing onkin yleisempi uusien autojen kohdalla, jotkut toimijat tarjoavat sitä myös käytetyille autoille. Tämä voi olla hyvä vaihtoehto, jos haluat vaihtaa autoa tietyin väliajoin.
Rahoitusleasing: Rahoitusleasing on niin sanottu pitkäaikainen "auton vuokrasopimus", jonka avulla yksityishenkilö tai yritys voi käyttää autoa ilman, että hän omistaa sitä. Lopussa on yleensä mahdollisuus lunastaa auto itselleen jäännösarvosta.
Minkä vaihtoehdon näistä ikinä otatkaan, toimii auto yleensä lainan vakuutena. Toisinaan käytetty auto voidaan kuitenkin rahoittaa myös vakuudettomalla kulutusluotolla. Auton rahoittaminen kulutusluotolla on kuitenkin usein kalliimpaa kuin perinteiseen autolainaan nähden, kulutusluottojen yleisen korkotason johdosta ja edellyttää hyväksyttyä luottopäätöstä - joka voi suuremmilla lainasummilla olla haaste auton rahoittamisessa.
Katsotaanpa seuraavaksi itse käytettyä autoa!
2. Miltä auto ja auton ostosopimus näyttää paperilla?
Kun ostat käytettyä autoa, aseta selkeä budjetti sille, kuinka paljon olet valmis maksamaan autosta ja kuinka suuri kuukausierä on realistinen. Tämä helpottaa rahoitusvaihtoehtojen vertailua.
Huomioi erityisesti autolainan korko ja muut kulut
Vertaile eri rahoitusvaihtoehtojen korkoja, avausmaksuja ja muita kuluja. Pienikin korkoero voi tuntua suurelta, kun summa jaetaan useammalle vuodelle.
Auton ostosopimuksen muut ehdot
Tarkista huolellisesti sopimuksen ehdot, kuten mahdolliset ennakkomaksut, lyhennysvapaiden kuukausien määrä ja miten auton palauttaminen tai myyminen vaikuttaa rahoitukseen.
Vakuutukset
Muista ottaa huomioon vakuutuskulut, kun lasket auton ylläpitokuluja. Käytetyille autoille voi saada edullisemman vakuutuksen kuin uusille, mutta se riippuu monista tekijöistä, kuten auton iästä, merkistä ja mallista.
Varmista kaupan ehdot
Varmista auton takuu ja kaupan muut ehdot. Joillakin myyjillä saattaa olla eri pituinen takuu käytetyille autoille. Hyvä takuuehto suojaa sinua mahdollisilta tulevilta vioilta.
Onko sopimuksessa palautusoikeus? Jotkut automyyjät tarjoavat lyhyen palautusoikeuden, mikä antaa sinulle mahdollisuuden palauttaa auto, jos huomaat siinä ongelmia pian kaupanteon jälkeen.
Auton myyntihinta ja jälleenmyyntiarvo
Katso auton nykyistä hintaa ja vertaa sitä markkinalla oleviin vaihtoehtoihin. Vaikka auto menettääkin arvoaan ajan mittaan, jotkut merkit ja mallit säilyttävät arvonsa paremmin kuin toiset. Tämä on hyvä ottaa huomioon, jos suunnittelet auton myymistä tulevaisuudessa.
Jälleenmyyntiarvon takia sinun kannattaakin tutkia ja tarkastaa auto ja siihen liittyvät asiat kokonaisvaltaisesti, jotta pystyt varmistumaan hyvästä hankinnasta. Jokainen auto on yksilö ja asia selviää vain tutkimalla!
3. Tarkasta autoon liittyvät asiat kokonaisvaltaisesti - tarkastuslista käytetyn auton ostoon
Kun ostat käytettyä autoa, on tärkeää tarkistaa auton kunto huolellisesti. Tee koeajo ja mielellään myös kuntotarkastus luotettavassa korjaamossa ennen ostopäätöstä.
Tarkista ikä ja ajokilometrit
Auton ikä ja sillä ajettu matka antavat kuvan siitä, kuinka paljon autoa on käytetty ja millaista huoltoa se saattaa tulevaisuudessa tarvita.
Moottorin ja vaihteiston kunto
Koeajon aikana kiinnitä huomiota siihen, kuinka moottori käy ja miten vaihteisto toimii. Outoja ääniä tai nykäyksiä ei pitäisi ilmetä.
Jarrut ja renkaat
Tarkista jarrulevyjen kunto ja varmista, että renkaissa on riittävästi urasyvyyttä ja että ne ovat tasaisesti kuluneet.
Onnettomuushistoria
Tarkista, onko autoon kohdistunut kolareita tai muita onnettomuuksia. Vakavat onnettomuudet voivat vaikuttaa auton turvallisuuteen ja kestävyyteen. Tämän voit selvittää esim. huoltohistoriasta sekä tiedustelemalla asiaa myyjältä, joka on velvoitettu kertomaan auton historian totuudenmukaisesti.
Maalipinnan tarkistus
Katso, onko autossa naarmuja, lommoja tai ruostetta. Nämä voivat olla merkkejä siitä, että autoa ei ole pidetty hyvin tai se on kokenut kolarin.
Sisustan kunto
Tarkista istuimet, matot ja muut sisätilat. Rikkinäiset tai tahraiset osat voivat viitata siihen, että autoa ei ole huollettu säännöllisesti.
Huoltohistoria
Selvitä auton huoltohistoria ja varmista, että kaikki tarvittavat huollot on tehty ajallaan. Tämä antaa kuvan auton kunnosta ja mahdollisista tulevista huolloista.
Yleensä huoltokirja antaa kuvan siitä, kuinka säännöllisesti ja huolellisesti autoa on huollettu. Huoltojen laiminlyönti voi johtaa suuriin korjauskuluihin tulevaisuudessa.
Huomioi auton ylläpitokustannukset
Jotkut harvinaisemmat automerkit tai mallit saattavat tehdä varaosien löytämisestä haastavaa tai kallista.
Yhteenveto käytetyn auton rahoittamisesta
Käytetyn auton ostaminen voi olla taloudellisesti järkevä päätös, mutta siihen liittyy monia seikkoja, joita tulee huomioida. Rahoitusvaihtoehtoja on useita, ja ne kannattaa vertailla huolellisesti. Lisäksi auton kunnon, huoltohistorian ja jälleenmyyntiarvon selvittäminen auttaa tekemään harkitun ostopäätöksen.
Hae paras laina netistä vertailemalla!
Voit hakea edullista lainaa 500€ - 60 000€ väliltä eri käyttötarkoituksiin tai yhdistää lainasi edullisemmaksi jopa 15 vuoden maksuajalla. Lainahakemus ei sido sinua mihinkään ja voit tehdä päätöksen rauhassa lainavertailun jälkeen.
Lainavertailuun