12.6.2024

Paljonko on kilometrikorvaus 2024 ja miten se lasketaan?

Kilometrikorvaus 2024 muuttuu taas kuten joka vuosi, ja suomalaiset työntekijät ja yrittäjät saavat jälleen pienen säästön kasvaviin kuluihin. Verohallinnon tuore päätös tuo mukanaan muutoksia, jotka vaikuttavat niin työmatkojen kuin muiden ammatillisten liikkumiskustannusten korvauksiin. Yksi keskeisistä muutoksista koskee kilometrikorvausta. Tässä artikkelissa pureudumme siihen, mitä muutoksia on tulossa ja miten kilometrikorvaus vuonna 2024 lasketaan.

Kalle M.
Säästäminen
Vuonna 2024 perusmuotoinen kilometrikorvaus on jatkossa 57 senttiä kilometriltä.

Verohallinnon päätös: uudet korvausmäärät

Kilometrikorvauksen korotus vuonna 2024 on tärkeä Verohallinnon tekemä muutos, joka heijastaa liikkumisen kasvaneita kustannuksia Suomessa. Sekä työnantajien että työntekijöiden on hyvä olla tietoisia näistä muutoksista ja varmistaa, että korvaukset lasketaan ja maksetaan asianmukaisesti. Tämä päivitys on osa laajempaa pyrkimystä pitää työmatkakorvaukset ajan tasalla ja oikeudenmukaisina kaikille osapuolille.

Vuonna 2024 verovapaan kilometrikorvauksen määräksi on vahvistettu 57 senttiä kilometriltä, mikä on kasvua edellisvuoden 53 sentistä. Tämä korotus heijastaa liikkumisen kasvaneita kustannuksia ja on osa Verohallinnon pyrkimystä pysyä ajan tasalla taloudellisten muutosten suhteen.

Kilometrikorvauksen laskeminen käytännössä

Kilometrikorvauksen laskeminen perustuu yksinkertaiseen kaavaan: matkan pituus kerrotaan vahvistetulla kilometrikorvauksen määrällä. Esimerkiksi, jos työmatkasi pituus on 100 kilometriä, korvaus olisi 100 km x 0,57 €/km = 57 euroa.

Erityistilanteet ja lisäkorotukset

Verohallinnon päätöksessä mainitaan myös useita erityistilanteita, joissa kilometrikorvausta voidaan korottaa:

  • Perävaunun kuljettaminen: Jos autoon on kiinnitetty perävaunu, korvausta korotetaan 10 sentillä kilometriltä.
  • Raskaiden kuormien kuljettaminen: Tietyissä tapauksissa, kuten asuntovaunun tai taukotuvan kuljettaminen, korotus voi olla merkittävämpi.
  • Metsäautoteillä liikkuminen: Työmatkaan, joka edellyttää liikkumista metsäautoteillä, sovelletaan korkeampaa korvausmäärää.

Miten valmistautua kilometrikorvauksen muutoksiin?

Näiden muutosten myötä on tärkeää, että sekä työnantajat että työntekijät päivittävät sisäiset laskentamenetelmänsä ja varmistavat, että matkakustannusten korvaukset noudattavat uusia ohjeita. On myös suositeltavaa pitää tarkkaa kirjaa työmatkoista ja niihin liittyvistä erityisolosuhteista, jotta korvaukset voidaan laskea oikein.

Miten kilometrikorvaus lasketaan?

Tässä muutamia esimerkkejä kilometrikorvauksen laskemisesta vuonna 2024.

Kilometrikorvauksen esimerkki 1: Perus työmatka

Henkilö: Mikko, freelance-valokuvaaja
Tilanne: Mikko ajaa 150 kilometrin päähän kuvaamaan häitä.
Laskelma: 150 km x 0,57 €/km = 85,50 €
Korvaus: Mikko saa korvauksen 85,50 euroa tästä työmatkasta.

Kilometrikorvauksen esimerkki 2: Työmatka perävaunun kanssa

Henkilö: Laura, puutarhuri
Tilanne: Laura kuljettaa perävaunua, jossa on työvälineitä, 80 kilometrin matkan asiakkaan luokse.
Laskelma:
80 km x (0,57 €/km + 0,10 €/km perävaunusta) = 80 km x 0,67 €/km = 53,60 €
Korvaus: Lauran korvaus on 53,60 euroa, johon sisältyy lisäkorotus perävaunun kuljettamisesta.

Kilometrikorvauksen esimerkki 3: Raskaan kuorman kuljettaminen

Henkilö: Antti, rakennusyrittäjä
Tilanne: Antti kuljettaa taukotupaa rakennustyömaalle, matkaa kertyy 120 kilometriä.
Laskelma: 120 km x (0,57 €/km + 0,29 €/km raskaasta kuormasta) = 120 km x 0,86 €/km = 103,20 €
Korvaus: Antti saa korvauksen 103,20 euroa, joka sisältää lisäkorotuksen raskaan kuorman kuljettamisesta.

Kilometrikorvauksen esimerkki 4: Metsäautotiellä Ajaminen

Henkilö: Johanna, metsänhoitaja
Tilanne: Johanna ajaa metsäautotietä pitkin 50 kilometriä päästäkseen työmaalleen.
Laskelma: 50 km x (0,57 €/km + 0,12 €/km metsäautotiellä ajamisesta) = 50 km x 0,69 €/km = 34,50 €
Korvaus: Johannan korvaus on 34,50 euroa, joka sisältää lisäkorotuksen metsäautotiellä ajamisesta.

Nämä esimerkit havainnollistavat, miten kilometrikorvaus lasketaan erilaisissa tilanteissa ottaen huomioon matkan pituuden ja erityisolosuhteet. On tärkeää, että jokainen työntekijä ja yrittäjä pitää tarkkaa kirjaa matkoistaan ja niiden yksityiskohdista, jotta korvaukset voidaan laskea oikein ja oikeudenmukaisesti.

Muista pitää kirjaa kilometreistä!

Kilometrikorvauksen vaivaton ja tarkka laskeminen edellyttää hyvää kirjanpitoa kaikista työmatkoista. Seuraavat askeleet auttavat pitämään kirjaa kilometrikorvauksista:

  1. Matkapäiväkirja: Pidä matkapäiväkirjaa jokaisesta työmatkasta. Kirjaa päivämäärä, matkan tarkoitus, lähtö- ja päätepisteet sekä matkan kokonaispituus.
  2. Erityisolosuhteiden dokumentointi: Jos matkaan liittyy erityisolosuhteita, kuten perävaunun kuljettaminen tai metsäautoteillä ajaminen, tee niistä merkintöjä päiväkirjaan.
  3. Käytä digitaalisia apuvälineitä: Hyödynnä älypuhelimien sovelluksia ja GPS-toimintoja matkojen seurantaan ja kirjaamiseen reaaliajassa.
  4. Säilytä tositteet: Pidä tallessa kaikki matkoihin liittyvät tositteet, kuten polttoainekuitit tai huoltokirjan merkinnät, jotka tukevat kirjattuja tietoja.
  5. Tarkista ja päivitä tietoja säännöllisesti: Varmista, että tiedot ovat ajan tasalla ja tarkista ne säännöllisesti virheiden välttämiseksi.
  6. Kommunikoi työnantajasi tai kirjanpitäjäsi kanssa: Jos olet työntekijä, varmista, että tiedät työnantajasi käytännöt ja vaatimukset kilometrikorvauksen laskemiseen. Jos olet yrittäjä, pidä yhteyttä kirjanpitäjääsi varmistaaksesi, että kaikki seikat on huomioitu oikein.

Kunnon kirjanpito ei ainoastaan helpota kilometrikorvauksen laskemista, vaan myös varmistaa, että saat kaiken sinulle kuuluvan korvauksen työmatkoistasi.

Hae paras laina netistä vertailemalla!

Hae paras laina netistä vertailemalla!

Voit hakea edullista lainaa 500€ - 60 000€ väliltä eri käyttötarkoituksiin tai yhdistää lainasi edullisemmaksi jopa 15 vuoden maksuajalla. Lainahakemus ei sido sinua mihinkään ja voit tehdä päätöksen rauhassa lainavertailun jälkeen.

Lainavertailuun

Paljonko on kilometrikorvaus 2024 ja miten se lasketaan?

Listen on
Listen on Spotify