12.6.2024

Kuinka saavuttaa säästötavoitteet? Askel askeleelta opas

Säästötavoitteiden asettaminen on yksi parhaista tavoista pitää taloutesi kurssissa. Mutta kuinka asettaa realistiset tavoitteet ja mitä tarvitaan niiden saavuttamiseksi? Tässä oppaassa käymme läpi vaiheittaisen prosessin, joka auttaa sinua määrittämään ja saavuttamaan säästötavoitteesi.

Kalle M.
Säästäminen
Säästäminen voi onnistua hyödyntämällä esim. SMART-konseptia

1. Selvitä itsellesi, miksi haluat säästää

Ennen kuin asetat konkreettisen tavoitteen, mieti, miksi haluat säästää. Haluatko koota pesämunaa tulevaisuuden suuria hankintoja varten, varautua yllättäviin menoihin vai haaveiletko unelmalomasta? Kun tiedät syyt säästämisen takana, olet motivoituneempi ja sitoutuneempi tavoitteesi saavuttamiseen.

2. Aseta SMART-tavoitteet

SMART-mallin mukaan tavoitteiden tulisi olla Spesifejä, Mitattavia, Saavutettavia, Relevantteja ja Aikataulutettuja.

  • Spesifi (Specific): Määrittele tavoite selkeästi. "Haluan säästää" ei ole yhtä konkreettinen kuin "Haluan säästää 5 000 euroa ensi vuoden loppuun mennessä."
  • Mitattava (Measurable): Varmista, että voit mitata edistymistäsi. Kuinka paljon olet jo säästänyt? Kuinka paljon sinun on vielä säästettävä?
  • Saavutettava (Assignable): Aseta realistinen tavoite, joka on saavutettavissa nykyisillä tuloillasi ja elämäntilanteellasi.
  • Relevantti (Relevant): Tavoitteen tulisi liittyä suoraan siihen, miksi haluat säästää.
  • Aikataulutettu (Time-related): Anna itsellesi konkreettinen deadline, johon mennessä haluat saavuttaa tavoitteesi.

3. Tee budjetti ja seuraa menoja

Tiedetään - tämä kohta on jokaisessa säästämisen oppaassa. Mutta tätä ei voi painottaa liikaa! Tiedä, mihin rahasi menevät. Tee budjetti kuukausittaisille tuloillesi ja menoillesi. Tarkista, mihin kulutat eniten ja mieti, voisitko leikata joitain kuluja. Sovellukset, kuten YNAB tai Mint, voivat auttaa sinua seuraamaan ja hallitsemaan talouttasi.

4. Priorisoi säästäminen

Aloita säästäminen heti, kun saat palkan. Siirrä osa tuloistasi suoraan säästötilille tai sijoituksiin, ennen kuin alat käyttää rahaa muihin menoihin. Tällä tavoin varmistat, että et unohda säästämistä kuukauden mittaan.

5. Etsi lisätuloja

Voisitko tehdä sivutyötä tai myydä tarpeettomia tavaroita? Lisätulot voivat auttaa sinua saavuttamaan säästötavoitteesi nopeammin.

6. Vältä houkutuksia

Jos tiedät, että olet taipuvainen tekemään heräteostoksia, tee itsellesi vaikeammaksi kuluttaa rahaa. Poista esimerkiksi verkkokauppojen sovellukset puhelimestasi ja vältä shoppailukeskuksia.

7. Arvioi ja sovita tavoitettasi

Elämäntilanteesi ja tavoitteesi voivat muuttua. Siksi on hyvä arvioida säästötavoitettasi säännöllisesti. Jos huomaat, että tavoitteesi ei olekaan saavutettavissa alkuperäisessä aikataulussa, tee tarvittavat muutokset ja jatka säästämistä.

Säästäminen palkitsee

Säästötavoitteiden asettaminen ja saavuttaminen voi olla haastavaa, mutta palkitsevaa. Kun asetat selkeän tavoitteen, laadit budjetin, priorisoit säästämisen ja vältät houkutuksia, olet jo pitkällä tiellä kohti säästötavoitettasi. Muista, että pienetkin askeleet voivat vuosien mittaan kasautua suuriksi säästöiksi. Ole siis johdonmukainen, kärsivällinen ja anna itsellesi aikaa saavuttaa tavoitteesi.

Hae paras laina netistä vertailemalla!

Hae paras laina netistä vertailemalla!

Voit hakea edullista lainaa 500€ - 60 000€ väliltä eri käyttötarkoituksiin tai yhdistää lainasi edullisemmaksi jopa 15 vuoden maksuajalla. Lainahakemus ei sido sinua mihinkään ja voit tehdä päätöksen rauhassa lainavertailun jälkeen.

Lainavertailuun

Kuinka saavuttaa säästötavoitteet? Askel askeleelta opas

Listen on
Listen on Spotify

More episodes