8.6.2024

Positiivinen luottorekisteri - voinko saada lainaa?

Positiivinen luottotietorekisteri on uusi ja merkittävä muutos Suomen luottomarkkinoilla. Tämä järjestelmä, joka otettiin käyttöön 1.4.2024, tarjoaa luotonantajille kattavamman kuvan lainanhakijoiden taloudellisesta tilanteesta. Tässä artikkelissa kerromme, mitä positiivinen luottotietorekisteri tarkoittaa, miten se vaikuttaa lainan saamiseen ja kenelle se on hyödyllinen.

Jari M.
Pikavippi

Mikä on positiivinen luottotietorekisteri?

Positiivinen luottotietorekisteri on juuri Suomessa käyttöön otettu järjestelmä, joka kerää ja ylläpitää tietoa yksityishenkilöiden lainoista ja maksuhistoriasta. Sen avulla luotonantajat voivat tarkastella lainanhakijoiden taloudellista tilannetta kokonaisvaltaisesti, mikä helpottaa luottopäätösten tekemistä. Järjestelmän tavoitteena on edistää vastuullista lainanantoa ja ehkäistä ylivelkaantumista. Positiivinen luottotietorekisteri sisältää tietoja kaikista luotoista, niiden takaisinmaksutilanteesta ja mahdollisista viivästyksistä.

Kenelle positiivinen luottotietorekisteri on hyödyllinen?

Positiivinen luottotietorekisteri hyödyttää erityisesti lainanhakijoita, joilla on hyvä maksuhistoria. Näillä henkilöillä on mahdollisuus saada lainoja edullisemmilla ehdoilla, koska luotonantajat voivat luottaa heidän taloudelliseen tilanteeseensa. Lisäksi rekisteri auttaa luotonantajia vähentämään luottotappioriskiä ja parantaa yleisesti lainamarkkinoiden läpinäkyvyyttä. Yksityishenkilöille rekisteri tarjoaa mahdollisuuden saada realistisempi kuva omasta luottokelpoisuudestaan ja suunnitella talouttaan paremmin.

Positiivinen luottotietorekisteri hyödyttää erityisesti seuraavia ryhmiä:

 • Luotonhakijat: Lainanhakijat, joilla on hyvä maksuhistoria, voivat hyötyä alhaisemmista koroista ja paremmista lainaehdoista. Rekisteri auttaa lainanantajia näkemään, että hakija on luotettava ja hoitaa taloutensa hyvin.
 • Luotonantajat: Pankit ja muut rahoituslaitokset saavat tarkemman kuvan lainanhakijoiden taloudellisesta tilanteesta, mikä vähentää luottotappioiden riskiä.
 • Taloudenhallinta: Positiivinen luottotietorekisteri kannustaa yksityishenkilöitä hallitsemaan talouttaan paremmin, koska heidän maksukäyttäytymisensä näkyy rekisterissä.

Vaikutukset lainan saamiseen

Positiivinen luottotietorekisteri vaikuttaa lainan saamiseen monin tavoin. Ensinnäkin, lainan hakuprosessi nopeutuu, koska luotonantajat saavat kattavan kuvan hakijan taloudellisesta tilanteesta yhdellä silmäyksellä. Toiseksi, lainan hakijat, joilla on vahva maksuhistoria, voivat neuvotella paremmista lainaehtoista, kuten alhaisemmista koroista ja pidemmistä takaisinmaksuajoista. Kolmanneksi, rekisteri auttaa luotonantajia tunnistamaan riskialttiit hakijat, mikä voi johtaa lainahakemuksen hylkäämiseen, jos hakijan taloudellinen tilanne on heikko.

Positiivinen luottotietorekisteri muuttaa lainan myöntämisprosessia usealla tavalla:

 1. Paremmat lainaehdot: Hyvän maksuhistorian omaavat henkilöt voivat saada lainoja edullisemmilla ehdoilla, koska luotonantajat näkevät, että heillä on hyvä taloudenhallinta.
 2. Nopeampi lainapäätös: Rekisteri nopeuttaa lainanmyöntöprosessia, koska luotonantajat saavat nopeasti kattavan kuvan hakijan taloudellisesta tilanteesta.
 3. Tarkempi arviointi: Lainanhakijoiden taloudellista tilannetta arvioidaan kokonaisvaltaisemmin, mikä voi johtaa siihen, että luottoa ei myönnetä, jos hakijan taloudellinen tilanne on liian heikko.

Miten positiivinen luottotietorekisteri toimii?

Positiivinen luottotietorekisteri toimii keräämällä tietoa lainanhakijoiden taloudellisesta tilanteesta useista eri lähteistä. Tämä tieto sisältää muun muassa tiedot nykyisistä lainoista, niiden takaisinmaksutilanteesta, aiemmista lainoista ja niiden maksuhistoriasta sekä muista taloudellisista sitoumuksista. Rekisteriin kirjattuja tietoja päivitetään säännöllisesti, jotta ne ovat mahdollisimman ajantasaisia ja tarkkoja. Luotonantajat voivat tarkastella näitä tietoja arvioidessaan lainanhakijan luottokelpoisuutta.

Positiivinen luottotietorekisteri kerää tietoa useista lähteistä, kuten pankeista, rahoituslaitoksista ja muista luotonantajista. Tiedot sisältävät muun muassa:

 • Nykyisten lainojen määrän ja maksutilanteen.
 • Aiemmat lainat ja niiden maksuhistorian.
 • Muut taloudelliset sitoumukset, kuten takaukset ja yhteisvastuulliset lainat.

Esimerkki positiivisen luottotietorekisterin toiminnasta suhteessa perinteiseen luottorekisteriin

Positiivinen luottotietorekisteri auttaa lainanantajia tekemään oikeudenmukaisempia ja tarkempia lainapäätöksiä, mikä hyödyttää erityisesti niitä, joiden taloudellinen tilanne on parantunut mutta joilla on edelleen vanhoja maksuhäiriömerkintöjä.

Tilanne perinteisessä luottotietorekisterissä

Matti on 35-vuotias henkilö, jolla on vakituinen työpaikka ja säännölliset tulot. Hänellä on ollut yksi maksuhäiriömerkintä viisi vuotta sitten, mutta hän on hoitanut kaikki velkansa sen jälkeen moitteettomasti. Matti haluaa nyt hakea 20 000 euron lainaa auton ostamista varten.

Perinteisessä luottotietorekisterissä luotonantaja näkee ainoastaan Mattiin liittyvän maksuhäiriömerkinnän. Tämä negatiivinen tieto vaikuttaa lainahakemuksen arviointiin, vaikka Matin maksukäyttäytyminen on ollut kunnossa jo usean vuoden ajan. Maksuhäiriömerkinnän vuoksi lainanantaja joko hylkää Matin lainahakemuksen tai myöntää lainan korkealla korolla ja tiukoilla ehdoilla, koska riski nähdään suurempana.

Tilanne positiivisessa luottotietorekisterissä

Positiivisessa luottotietorekisterissä luotonantaja näkee kokonaiskuvan Matin taloudellisesta tilanteesta. Vaikka rekisteristä löytyy vanha maksuhäiriömerkintä, se sisältää myös seuraavat tiedot:

 • Matin säännölliset tulot
 • Nykyiset lainat ja niiden maksutilanteet
 • Kaikkien lainojen ajantasaiset maksusuoritukset
 • Tiedot Matin hyvistä maksutavoista viimeisen viiden vuoden ajalta

Kun luotonantaja tarkastelee näitä tietoja, he näkevät, että Matti on hoitanut kaikki velkansa moitteettomasti maksuhäiriömerkinnän jälkeen. Tämä antaa heille luottamusta siihen, että Matti pystyy hoitamaan myös uuden lainan takaisinmaksun.

Lopputulos

Positiivisen luottotietorekisterin ansiosta Matti saa lainahakemukselleen reilumman arvioinnin. Luotonantaja myöntää Matille 20 000 euron lainan kohtuullisella korolla ja joustavilla ehdoilla, koska he pystyvät arvioimaan Matin todellisen maksukyvyn kattavamman tiedon perusteella. Näin Matti voi ostaa tarvitsemansa auton ilman kohtuutonta taloudellista rasitetta.

Vinkkejä positiivisen luottotietorekisterin hyödyntämiseen

 1. Hoidä talouttasi hyvin: Maksuhistoriasi näkyy nyt entistä tarkemmin, joten varmista, että hoidat lainasi ja muut taloudelliset sitoumuksesi ajallaan.
 2. Seuraa taloudellista tilannettasi: Tarkista säännöllisesti luottotietosi ja varmista, että ne ovat ajan tasalla ja oikein.
 3. Kilpailuta lainasi: Hyvä maksuhistoria voi parantaa mahdollisuuksiasi saada edullisempia lainaehtoja, joten kilpailuta lainat ja neuvottele parhaista ehdoista.

Usein kysytyt kysymykset positiivisesta luottotietorekisteristä

Mietityttääkö luottorekisteri ja siihen liittyvät asiat? Tässä muutamia kysymyksiä ja vastauksia aiheesta.

1. Miten positiivinen luottotietorekisteri eroaa perinteisestä luottotietorekisteristä?

Positiivinen luottotietorekisteri sisältää tiedot kaikista lainoista ja niiden maksuhistoriasta, kun taas perinteinen luottotietorekisteri keskittyy vain maksuhäiriömerkintöihin.

2. Vaikuttaako positiivinen luottotietorekisteri lainahakemusten käsittelyaikaan?

Kyllä, rekisteri nopeuttaa lainahakemusten käsittelyä, koska luotonantajat saavat nopeasti kattavan kuvan hakijan taloudellisesta tilanteesta.

3. Voinko tarkistaa omat tietoni positiivisesta luottotietorekisteristä?

Kyllä, voit tarkistaa omat tietosi rekisteristä ja varmistaa, että ne ovat oikein ja ajan tasalla.

4. Miten voin parantaa mahdollisuuksiani saada lainaa positiivisen luottotietorekisterin avulla?

Hoidä talouttasi hyvin, maksa laskusi ajallaan ja seuraa säännöllisesti luottotietojasi varmistaaksesi, että ne ovat oikein ja ajan tasalla.

Positiivinen luottotietorekisteri tuo merkittäviä etuja sekä lainanhakijoille että luotonantajille. Se parantaa lainansaantimahdollisuuksia ja tarjoaa mahdollisuuden saada edullisempia lainaehtoja niille, joilla on hyvä maksuhistoria. On tärkeää ymmärtää, miten rekisteri toimii ja miten voit hyödyntää sitä parantaaksesi taloudellista asemaasi ja lainansaantimahdollisuuksiasi.

Hae paras laina netistä vertailemalla!

Hae paras laina netistä vertailemalla!

Voit hakea edullista lainaa 500€ - 60 000€ väliltä eri käyttötarkoituksiin tai yhdistää lainasi edullisemmaksi jopa 15 vuoden maksuajalla. Lainahakemus ei sido sinua mihinkään ja voit tehdä päätöksen rauhassa lainavertailun jälkeen.

Lainavertailuun

Positiivinen luottorekisteri - voinko saada lainaa?

Listen on
Listen on Spotify