8.6.2024

Lainaa netistä jopa 60 000€ alk. 450€/kk?

Harkitsetko hakevasi lainaa netistä? Nettilainojen maailma voi tuntua houkuttelevalta: saat rahoituksen nopeasti ja helposti vain muutamalla klikkauksella. Mainokset lupaavat suuria lainasummia houkuttelevilla ehdoilla, kuten "Lainaa netistä jopa 60 000€ alk. 450€/kk". Ennen kuin syöksyt näihin tarjouksiin, on tärkeää ymmärtää, mitä lainojen ehdot todella tarkoittavat ja mitä riskejä niihin saattaa liittyä.

Tomi N.
Pikavippi

Verkkolainojen markkinointi ja todellisuus

Nykyään on hyvin yleistä törmätä mainoksiin, jotka lupaavat suuria lainasummia pienin kuukausierin. Yksi tällainen tyypillinen mainos lupaa lainaa jopa 60 000 eurolla ja kuukausierän alkavan 450 eurosta. On kuitenkin tärkeää ymmärtää, mitä tällaiset lupaukset käytännössä tarkoittavat ja mihin kuluttajan tulisi kiinnittää huomiota ennen lainapäätöksen tekemistä.

Mitä on tarjouksen takana "Lainaa netistä jopa 60 000€"?

Nettilainat ovat helppoja ja nopeita ratkaisuja rahoitustarpeisiin. Ne ovat erityisesti suunniteltu käyttäjäystävällisiksi, jotta lainanhakuprosessi olisi mahdollisimman suoraviivainen ja nopea. Mainokset lupaavat suuria lainasummia, mutta on tärkeää tarkastella tarkemmin ehtoja ja kustannuksia, jotka näihin lainoihin liittyvät.

Monet lainanantajat käyttävät houkuttelevia mainoslauseita herättääkseen kiinnostusta. On kuitenkin kriittistä ymmärtää, mitä ehtoja ja rajoituksia tällaisiin lainoihin liittyy. Lainan määrä ja takaisinmaksuehdot voivat vaihdella suuresti lainanantajasta riippuen, joten vertailu on avainasemassa.

Tarkista lainan ehdot huolellisesti

Vaikka mainos saattaa houkutella alhaisilla kuukausierillä, on tärkeää tutkia lainan todelliset kustannukset. Alhaiset kuukausierät tarkoittavat usein pidempää takaisinmaksuaikaa, mikä voi johtaa korkeampiin kokonaiskustannuksiin korkojen ja muiden kulujen vuoksi. Lainatarjouksissa kannattaa kiinnittää erityistä huomiota seuraaviin asioihin:

 1. Todellinen vuosikorko (TVK): Tämä kertoo lainan kokonaiskustannukset vuositasolla, mukaan lukien kaikki kulut ja palkkiot.
 2. Nimelliskorko: Korkoprosentti, joka ei sisällä lainan muita kuluja.
 3. Muut kulut: Mahdolliset avausmaksut, tilinhoitomaksut ja myöhästymismaksut.
 4. Takaisinmaksuaika: Pidempi laina-aika pienentää kuukausierää mutta kasvattaa kokonaiskustannuksia.

Lainan ehdot voivat sisältää myös erityisehtoja, kuten korotuspykäliä, jos maksusuunnitelma muuttuu. On tärkeää lukea ja ymmärtää kaikki lainasopimuksen kohdat ennen allekirjoittamista. Lisäksi lainanantajan maine ja asiakaspalvelun laatu voivat olla tärkeitä tekijöitä, kun valitset lainaasi.

Esimerkki: 60 000€ lainan takaisinmaksu

Katsotaan esimerkkiä lainasta, jonka määrä on 60 000€ ja kuukausierä on 450€. Tämä voi kuulostaa houkuttelevalta, mutta mitä se tarkoittaa käytännössä?

 • Laina-aika: Jos kuukausierä on 450€, takaisinmaksuaika voi olla jopa 14 vuotta, riippuen korkotasosta ja lainan ehdoista.
 • Korkokulut: Jos lainan nimelliskorko on 6%, korkokulut voivat nousta merkittävästi pitkän laina-ajan vuoksi. Todellinen vuosikorko voi olla vielä korkeampi, kun mukaan lasketaan muut kulut.
 • Kokonaiskustannukset: Laina-aikana maksettava kokonaissumma voi olla huomattavasti suurempi kuin alkuperäinen lainasumma.

Toinen esimerkki voi auttaa havainnollistamaan eroja eri lainatarjousten välillä. Oletetaan, että toinen lainanantaja tarjoaa saman summan, mutta korkeammalla nimelliskorolla ja lyhyemmällä laina-ajalla. Esimerkiksi 10% nimelliskorko ja 10 vuoden laina-aika voivat tuottaa erilaisen kuukausierän ja kokonaiskustannukset. Tämä korostaa vertailun merkitystä lainapäätöksessä.

Haet lainaa netistä tapaus 1 - Pitkä takaisinmaksuaika

Usein tarjouksen taustalla on erittäin pitkä takaisinmaksuaika. Tämä tarkoittaa, että maksat lainaa takaisin huomattavasti pidemmän aikaa, jolloin kuukausierät ovat pienempiä, mutta kokonaiskustannukset kasvavat merkittävästi.

Lainaesimerkki:

 • Lainasumma: 60 000€
 • Korko: 8%
 • Takaisinmaksuaika: 20 vuotta
 • Kuukausierä: 450€

Lasketaan lainan kokonaiskustannukset:

 • Kuukausierä: 450€
 • Vuoden maksut: 450€ * 12 = 5 400€
 • Kokonaiskustannukset 20 vuodessa: 5 400€ * 20 = 108 000€

Kokonaiskorkokulut:

 • 108 000€ - 60 000€ = 48 000€

Vaikka kuukausierä on vain 450€, maksat lainan kokonaiskustannuksina 108 000€, joka on lähes kaksinkertainen alkuperäiseen lainasummaan verrattuna.

Haet lainaa netistä tapaus 2 - Korkea nimelliskorko ja piilokulut

Toinen esimerkki on laina, jossa korko ja kulut ovat korkeammat kuin mainoksessa annetaan ymmärtää. Usein todellinen vuosikorko (TVK) paljastaa lainan todelliset kustannukset.

Lainaesimerkki:

 • Lainasumma: 60 000€
 • Nimelliskorko: 5%
 • Todellinen vuosikorko (TVK): 9% (sisältää avausmaksut, tilinhoitomaksut jne.)
 • Takaisinmaksuaika: 15 vuotta
 • Kuukausierä: 450€

Lasketaan lainan kokonaiskustannukset:

 • Kuukausierä: 450€
 • Vuoden maksut: 450€ * 12 = 5 400€
 • Kokonaiskustannukset 15 vuodessa: 5 400€ * 15 = 81 000€

Kokonaiskorkokulut:

 • 81 000€ - 60 000€ = 21 000€

Tässä tapauksessa todellinen vuosikorko nostaa lainan kokonaiskustannukset huomattavasti, ja vaikka kuukausierä pysyy kohtuullisena, maksat silti paljon ylimääräistä.

Haet lainaa netistä tapaus 3 - Lyhyempi laina-aika, suuremmat kuukausierät

Jos laina-aika on lyhyempi, kuukausierät voivat olla suurempia, mutta kokonaiskorkokulut ovat alhaisempia. Tämä on usein parempi vaihtoehto, jos taloudellinen tilanteesi sallii suurempien kuukausierien maksamisen.

Lainaesimerkki:

 • Lainasumma: 60 000€
 • Korko: 6%
 • Takaisinmaksuaika: 10 vuotta
 • Kuukausierä: 665€

Lasketaan lainan kokonaiskustannukset:

 • Kuukausierä: 665€
 • Vuoden maksut: 665€ * 12 = 7 980€
 • Kokonaiskustannukset 10 vuodessa: 7 980€ * 10 = 79 800€

Kokonaiskorkokulut:

 • 79 800€ - 60 000€ = 19 800€

Vaikka kuukausierä on suurempi, lyhyempi laina-aika ja alhaisemmat kokonaiskorkokulut tekevät tästä vaihtoehdosta taloudellisesti järkevämmän pitkällä aikavälillä.

Vinkkejä lainanhakijalle

 1. Tee vertailuja: Käytä lainavertailupalveluita löytääksesi edullisimman lainan. Älä tyydy ensimmäiseen tarjoukseen.
 2. Arvioi takaisinmaksukyky realistisesti: Varmista, että pystyt maksamaan lainan takaisin sovitussa ajassa ilman, että taloutesi kiristyy liikaa.
 3. Tutki kaikki kulut: Älä keskity pelkästään kuukausierään. Tarkista lainan kokonaiskustannukset, mukaan lukien avaus- ja tilinhoitomaksut sekä pohdi laina-ajan vaikutusta lainaan.
 4. Harkitse muita vaihtoehtoja: Jos mahdollista, harkitse myös muita rahoitusvaihtoehtoja, kuten säästöjen käyttämistä tai pienempää lainaa.

Lisäksi on hyödyllistä käyttää lainalaskuria, joka auttaa sinua näkemään eri laina-aikojen ja korkojen vaikutuksen kuukausieriin ja kokonaiskustannuksiin. Tämä voi auttaa sinua valitsemaan parhaan mahdollisen lainaratkaisun tilanteeseesi.

Lopuksi

Vaikka netistä haettavat lainat voivat olla houkutteleva ja nopea tapa saada rahoitusta, on tärkeää olla tarkkana ehtojen ja kustannusten suhteen. Tarkkaavaisuus ja huolellinen vertailu auttavat välttämään ikävät yllätykset ja varmistavat, että laina on taloudellisesti järkevä ratkaisu.

Hae paras laina netistä vertailemalla!

Hae paras laina netistä vertailemalla!

Voit hakea edullista lainaa 500€ - 60 000€ väliltä eri käyttötarkoituksiin tai yhdistää lainasi edullisemmaksi jopa 15 vuoden maksuajalla. Lainahakemus ei sido sinua mihinkään ja voit tehdä päätöksen rauhassa lainavertailun jälkeen.

Lainavertailuun

Lainaa netistä jopa 60 000€ alk. 450€/kk?

Listen on
Listen on Spotify