29.6.2024

Mökkilaina - näin teet kesän unelmista totta!

Kesämökin hankinta on monelle suomalaiselle suuri unelma, joka tuo mieleen lapsuuden muistot ja tarjoaa rentoutumista arjen kiireiden keskellä. Mökkilaina auttaa tekemään tästä unelmasta totta, mutta ennen lainan hakemista on hyvä ymmärtää, mitä kaikkea siihen liittyy.

Jenni T.
Asuntolaina

Mökkilainan käyttötarkoitukset

Kesämökin hankinta on unelma, joka yhdistää monet suomalaiset. Mökkilaina on yleinen tapa rahoittaa tämä unelma, ja se mahdollistaa mökin hankinnan myös silloin, kun tarvittavaa rahasummaa ei ole heti kasassa. Mökkilainan avulla voit rahoittaa esimerkiksi uuden mökin ostamisen, vanhan mökin remontoinnin tai piharakennusten rakentamisen. Ennen kuin lähdet hakemaan mökkilainaa, on tärkeää suunnitella huolellisesti, mihin lainan haluat käyttää ja arvioida oma taloudellinen tilanteesi realistisesti.

Uuden mökin hankinta

Mökkilainaa voi hakea uuden mökin ostoon. Tämä on yleisin käyttötarkoitus, sillä monet haluavat hankkia itselleen vapaa-ajan asunnon luonnon helmasta, jossa voi viettää lomia ja viikonloppuja perheen ja ystävien kanssa. Uuden mökin hankintaan vaaditaan usein suurempi lainasumma ja omaa rahoitusta noin 30-50% kauppahinnasta.

Vanhan mökin remontointi

Jos sinulla on jo mökki, mutta se kaipaa päivitystä, voit hakea mökkilainaa remontointiin. Remontilla voidaan parantaa mökin mukavuuksia, kuten lisätä juoksevaa vettä, sähköä tai jopa talviasuttavuutta. Remontointiin tarvittava lainasumma riippuu hankkeen laajuudesta ja tarvittavista parannuksista. Esimerkiksi kattoremontti voi maksaa noin 5 000–10 000 euroa, kun taas laajempi peruskorjaus voi nousta 30 000–50 000 euroon.

Piharakennukset ja lisätilat

Vierasmajan tai aitan rakentaminen tuo lisätilaa ja yksityisyyttä mökille. Nämä hankkeet voivat olla edullisia ratkaisuja lisätilan saamiseksi ja ne voidaan rahoittaa mökkilainalla. Pienempien piharakennusten kustannukset vaihtelevat muutamista tuhansista euroista jopa 20 000 euroon riippuen rakennuksen koosta ja varustelusta.

Mökin remontointi ja parantaminen

Mökin remontointi ja parannustyöt voivat merkittävästi parantaa mökkeilyn mukavuutta ja nostaa mökin arvoa. Tässä muutamia ideoita ja vinkkejä mökin remontointiin ja parannuksiin.

Mökin peruskorjaukset

1. Sähköistys ja lämmitysjärjestelmä:

 • Sähköistys: Sähköjen vetäminen mökille on usein yksi ensimmäisistä ja merkittävimmistä parannustöistä. Se mahdollistaa sähköisten laitteiden käytön ja parantaa mökin käyttömukavuutta.
 • Lämmitysjärjestelmä: Investointi nykyaikaiseen lämmitysjärjestelmään, kuten ilmalämpöpumppuun, voi tehdä mökistä ympärivuotisesti käyttökelpoisen ja energiatehokkaan.

2. Putkistot ja vesi:

 • Vesijohtojen asennus: Juoksevan veden saaminen mökille lisää asumismukavuutta huomattavasti. Tämä voi sisältää kaivon poraamisen ja putkistojen vetämisen.
 • Viemäröinti: Viemäröinnin asentaminen mahdollistaa suihkun ja pesualtaiden käytön, mikä tekee mökkeilystä mukavampaa ja käytännöllisempää.

Mökin viihtyisyyttä parantavat remontit

1. Keittiö ja kylpyhuone:

 • Keittiön remontointi: Nykyaikainen ja toimiva keittiö lisää mökin käyttömukavuutta. Voit harkita uusien kodinkoneiden, kaapistojen ja työtasojen hankintaa.
 • Kylpyhuoneen remontointi: Moderni kylpyhuone suihkulla ja wcä on monen mökkeilijän toive. Tämä vaatii usein myös vesijohtojen ja viemäröinnin asennusta.

2. Terassi ja ulkotilat:

 • Terassin rakentaminen: Terassi tarjoaa ulkoilmaelämän nautintoja ja toimii loistavana paikkana grillailuun ja oleskeluun. Terassin materiaalit ja rakenne vaikuttavat sen kestävyyteen ja ulkonäköön.
 • Piharakennukset: Vierasmajat, varastot ja saunarakennukset lisäävät mökin käyttömahdollisuuksia ja arvoa. Ne tarjoavat lisää tilaa ja yksityisyyttä vieraille.

Mökin arvoa nostavat parannukset

1. Ympärivuotinen asumiskelpoisuus:

 • Eristys ja ikkunoiden vaihto: Mökin eristäminen ja energiatehokkaiden ikkunoiden asentaminen tekevät siitä mukavamman ympäri vuoden ja säästävät lämmityskustannuksissa.
 • Pohjaratkaisun muutos: Pohjaratkaisun päivittäminen, kuten lisähuoneiden rakentaminen tai tilankäytön optimointi, voi parantaa mökin toimivuutta ja arvoa.

2. Modernisointi ja energiatehokkuus:

 • Aurinkopaneelit: Aurinkopaneelien asentaminen voi vähentää sähkökuluja ja tehdä mökistä omavaraisemman.
 • Älykotiominaisuudet: Älykotiominaisuuksien, kuten etäohjattavien lämmitysjärjestelmien ja valvontakameroiden, lisääminen voi parantaa mökin turvallisuutta ja mukavuutta.

Kilpailuta lainatarjoukset

Mökkilainojen kilpailuttaminen on tärkeää, jotta löydät itsellesi edullisimman vaihtoehdon. Kilpailutuspalveluiden, avulla voit saada lainatarjouksia useilta eri pankeilta yhdellä hakemuksella. Tämä säästää aikaa ja vaivaa, ja auttaa löytämään lainan, jossa on edullisin korko ja parhaat ehdot.

Arvioi lainan takaisinmaksuaika ja -suunnitelma

Mökkilainojen takaisinmaksuajat voivat vaihdella, ja on tärkeää valita itselle sopiva maksuaika. Pidempi maksuaika pienentää kuukausieriä, mutta kasvattaa kokonaiskorkokustannuksia. Lyhyempi maksuaika taas kasvattaa kuukausieriä, mutta pienentää kokonaiskustannuksia. Esimerkiksi 50 000 euron lainalla 10 vuoden takaisinmaksuajalla kuukausierä on noin 506,23 euroa 4% korolla, kun taas 15 vuoden laina-ajalla kuukausierä laskee, mutta kokonaiskorkokustannukset nousevat.

Vakuudet ja omarahoitusosuus

Vakuudet ja omarahoitusosuus ovat myös tärkeitä tekijöitä mökkilainaa hakiessa. Usein lainan saamiseksi tarvitaan vakuuksia, kuten oma asunto tai muu kiinteä omaisuus. Lisäksi omaa rahoitusta vaaditaan yleensä 30-50% mökin kauppahinnasta. Vakuuksien ja omarahoitusosuuden avulla lainanantaja varmistaa, että lainanottajalla on riittävä maksukyky ja sitoutuminen lainaan.

Laskuesimerkkejä mökkilainoista

Mökkilainan hakemisessa on hyvä ottaa huomioon useita asioita. Ensinnäkin, kilpailuttamalla eri pankkien ja rahoituslaitosten lainatarjoukset voit löytää itsellesi edullisimman lainan. Internetissä on useita palveluita, jotka auttavat vertailemaan eri vaihtoehtoja helposti ja nopeasti. Toiseksi, kannattaa miettiä tarkkaan lainan takaisinmaksuaikaa. Pidempi maksuaika pienentää kuukausieriä, mutta kasvattaa kokonaiskorkokustannuksia, kun taas lyhyempi maksuaika tekee lainasta edullisemman kokonaisuudessaan, vaikka kuukausierät ovatkin suurempia.

Mökkilaina esimerkki 1:

 • Lainan määrä: 50 000 €
 • Laina-aika: 10 vuotta
 • Korko: 4%
 • Kuukausierä: 506,23 €
 • Korkokulut yhteensä: 10 747,60 €

Mökkilaina esimerkki 2:

 • Lainan määrä: 100 000 €
 • Laina-aika: 15 vuotta
 • Korko: 3,5%
 • Kuukausierä: 714,88 €
 • Korkokulut yhteensä: 28 678,40 €

Hyödyllisiä vinkkejä mökkilainan hakemiseen

 1. Kilpailuta lainatarjoukset: Hyödynnä vertailupalveluita saadaksesi parhaat tarjoukset.
 2. Selvitä omarahoitusosuus: Varaudu siihen, että omaa rahoitusta tarvitaan 30-50% kauppahinnasta.
 3. Suunnittele remontit huolella: Jos suunnittelet remonttia, laske tarkasti, kuinka paljon tarvitset lainaa ja mitä remontti tulee maksamaan.
 4. Arvioi kuukausierät realistisesti: Varmista, että pystyt maksamaan lainan kuukausierät myös tulevaisuudessa.

1. Voiko mökkilainaa käyttää mökin eteenpäin vuokraamiseen?

Kyllä, mökkilainaa voidaan käyttää mökin hankkimiseen, joka aiotaan vuokrata eteenpäin. On kuitenkin hyvä muistaa, että lainan ehdot ja korot saattavat vaihdella sen mukaan, käytetäänkö mökkiä henkilökohtaiseen käyttöön vai sijoitustarkoituksessa. Lainahakemuksessa kannattaa aina ilmoittaa mökin käyttötarkoitus.

2. Miten mökkilainan korko määräytyy?

Mökkilainan korko määräytyy yleensä samojen periaatteiden mukaan kuin asuntolainojen korko. Se voi olla kiinteä tai muuttuva. Korkoon vaikuttavat muun muassa lainan määrä, laina-aika, hakijan luottokelpoisuus sekä yleinen korkotaso. Kilpailuttamalla lainan voit löytää edullisimman korkovaihtoehdon.

3. Onko mökkilainalle saatavilla verovähennyksiä?

Mökkilainan korot eivät ole verovähennyskelpoisia samalla tavalla kuin ensiasunnon lainan korot. Jos mökki on vuokrakäytössä, siihen liittyvät kulut ja korot saattavat olla vähennyskelpoisia verotuksessa. Verotukselliset asiat kannattaa tarkistaa verottajalta tai veroneuvojalta.

4. Voinko maksaa mökkilainan takaisin etuajassa?

Useimmat lainanantajat sallivat lainan takaisinmaksun etuajassa, mutta se voi sisältää lisäkuluja, kuten ennakkosopimussakkoja. On tärkeää tarkistaa lainasopimuksen ehdot ennenaikaisen takaisinmaksun osalta ja keskustella lainanantajan kanssa mahdollisista lisäkustannuksista.

5. Voiko mökkilainaan saada maksuvapaita kuukausia?

Jotkin lainanantajat tarjoavat mahdollisuuden maksuvapaisiin kuukausiin, jolloin lainanottaja voi jättää yhden tai useamman kuukausierän maksamatta sovittuna ajankohtana. Tämä voi olla hyödyllistä esimerkiksi yllättävien menojen kohdatessa. Ehdot ja mahdollisuudet vaihtelevat lainanantajittain.

6. Mitä tapahtuu, jos en pysty maksamaan mökkilainaa?

Jos lainanottaja ei pysty maksamaan mökkilainaa, on tärkeää ottaa heti yhteyttä lainanantajaan ja neuvotella mahdollisista maksujärjestelyistä. Maksamattomat lainat voivat johtaa perintätoimiin ja mahdollisesti vakuuden realisointiin. Ajoissa tehtyjen neuvottelujen avulla voidaan usein löytää ratkaisu, kuten maksuaikataulun muutos.

7. Voiko mökkilainaa hakea yhdessä puolison kanssa?

Kyllä, mökkilainaa voi hakea yhdessä puolison tai muun yhteishakijan kanssa. Tämä voi parantaa lainansaantimahdollisuuksia ja mahdollistaa suuremman lainasumman saamisen, koska lainanantajat arvioivat yhteishakijoiden yhteenlasketun maksukyvyn.

8. Mitä eroa on mökkilainalla ja lomakiinteistölainalla?

Mökkilaina ja lomakiinteistölaina ovat usein samankaltaisia, mutta niillä voi olla erilaisia ehtoja ja käyttötarkoituksia. Mökkilaina on yleensä tarkoitettu perinteisen kesämökin hankintaan tai kunnostukseen, kun taas lomakiinteistölaina voi kattaa laajemmin erilaisia vapaa-ajan asuntoja, kuten luksuslomakiinteistöjä tai osakkeita lomakohteissa. Tarkista lainanantajalta, mikä laina sopii parhaiten sinun tarpeisiisi.

Tarvitsetko mökkilainaa?

Mökkilainan hakeminen vaatii huolellista suunnittelua ja eri vaihtoehtojen vertailua. Muista kilpailuttaa lainat ja arvioida oma taloudellinen tilanteesi realistisesti ennen päätöksen tekemistä. Näin varmistat, että voit nauttia kesämökistäsi huolettomasti ja tehdä kesän unelmista totta.

Kilpailuta lainat nyt!

Hae paras laina netistä vertailemalla!

Hae paras laina netistä vertailemalla!

Voit hakea edullista lainaa 500€ - 60 000€ väliltä eri käyttötarkoituksiin tai yhdistää lainasi edullisemmaksi jopa 15 vuoden maksuajalla. Lainahakemus ei sido sinua mihinkään ja voit tehdä päätöksen rauhassa lainavertailun jälkeen.

Lainavertailuun

Mökkilaina - näin teet kesän unelmista totta!

Listen on
Listen on Spotify