8.6.2024

Mitä varainsiirtoverotuksen muutokset tarkoittavat?

Suomen hallitus on esittänyt muutoksia asuntojen ja kiinteistöjen varainsiirtoverotuksen muutoksiin. Tämä vaikuttaa kaikkiin asunnon omistajiin mutta erityisesti ensiasunnon ostajiin. Lue artikkelista mitä muutokset voivat tarkoittaa kohdallasi.

Jari M.
Asuntolaina

Varainsiirtovero laskee

Suomen hallitus on esittänyt varainsiirtoverotuksen muutoksia. Muutoksen perusteen aon tehokkaampi kiinteistö- ja asuntomarkkina, sekä rakennusalan elvyttäminen. Yleisesti ottaen kun verotus laskee, odotetaan sen tuovan vetovoimaa alalle kuin alalle. Nykyisten asunnon ja kiinteistön omistajien kannalta muutos on paikallaan ja lakimuutoksen hyödyt kulkevat useissa tuhansissa euroissa.

Laki tulee näillä näkymin voimaan vuoden 2024 vaihtuessa, joskin hallituksen esityksen antamispäivästä uusia veroprosentteja sovelletaan 12.10.2023 annetun esityksen antamispäivästä alkaen takautuvasti. Käytännössä tämä tapahtuu siten, että Verohallinto voi palauttaa rahaa takautuvasti kiinteistökauppoja tehneille, kun laki astuu voimaan. Verohallinto ohjeistaa kaikki käytännön asiat verkkosivuillaan.

Kiinteistöjen arvonlisäverotus

Kiinteistökauppoihin liittyvä varainsiirtoveroprosentti laskee 4 prosentista 3 prosenttiin. Tämä tarkoittaa muutamien tuhansien eurojen voittoa nykyisille asunnon omistajille. Käytännössä jos puhutaan 300 tuhannen euron kiinteistöstä, jonka varainsiirtovero on ollut 12 000 kaupan teosta, laskee vero tulevaisuudessa 9 000 euroon. Näin ollen kiinteistön omistajan kukkaro pullistuu 3 000 eurolla.

Asunto-osakkeet

Asunto-osakkeiden ja kiinteistöyhtiöiden osalta varainsiirtoveroprosentti muuttuu 2 prosentista 1,5 prosenttiin. Samaa 300 tuhannen euron suuruista kerrostalon asunto-osaketta hyödyntäen esimerkkinä, varainsiirtovero on ollut ennen 6 000 ja muutoksen jälkeen se on 4 500 euroa.

Muutoksia myös arvopapereissa

Myös arvopapereiden arvonlisäverokanta laskee. Tämä ei sinänsä liity asuntokauppaan, mutta on mukana lakiesityksessä. Muutos on tässä pienempi: 1,6 prosentista 1,5 prosenttiin. Muutos osuu käytännössä osakkeisiin ja sen väliaikaistodistuksiin, taloudellisen yhteisön osuustodistuksiin, yhteisön antamiin saamistodistuksiin tai velkakirjoihin sekä varainsiirtoverolain 17§:ssä mainitun arvopaperin merkintäoikeudesta anenttuun todistuksen ja merkintäoikeudesta koskevaan luovutuskirjaan, esim. optioihin.

Ensiasunnon verovapaus poistuu vuonna 2024

Hallitus on esittänyt muutoksen yhteydessä myös ensiasunnon verovapauden poistamista. Tämä tarkoittaa huonoja uutisia tuleville ensiasunnon ostajille, sillä ennen varainsiirtovero oli käytännössä 0 %, kun ensimmäistä kotia oltiin hankkimassa. Tulevaisuudessa jokaisesta asuntokaupasta tulee maksaa varainsiirtovero.

Muutos vaikuttaa myös Suomen talouteen

Varainsiirtoverotukseen tehty lakimuutos vaikuttaa Suomen talouteen. Hallituksen odotukset ovat rakennusalan yrityksien ja asuntokauppaa tekevien tahojen kannalta positiiviset. Euroissa tämä tarkoittaa kuitenkin noin 70 miljoonan euron miinusta valtion budjettiin. Varainsiirtoveroprosenttien alentaminen on arvioitu vaikuttavan suoraan noin 144 miljoonalla eurolla Suomen talouteen, ja ensiasunnon ostajan verovapauden purku paikkaa 74 miljoonaa alijäämää eurolla.

Hae paras laina netistä vertailemalla!

Hae paras laina netistä vertailemalla!

Voit hakea edullista lainaa 500€ - 60 000€ väliltä eri käyttötarkoituksiin tai yhdistää lainasi edullisemmaksi jopa 15 vuoden maksuajalla. Lainahakemus ei sido sinua mihinkään ja voit tehdä päätöksen rauhassa lainavertailun jälkeen.

Lainavertailuun

Mitä varainsiirtoverotuksen muutokset tarkoittavat?

Listen on
Listen on Spotify