8.6.2024

Lomalainan plussat ja miinukset: Milloin se on hyvä idea?

Unelmaloma houkuttelee monia meistä, mutta kaikilla ei ole säästössä tarvittavaa summaa toteuttaakseen lomahaaveensa. Lomalaina on yksi tapa rahoittaa loma, mutta onko se järkevä ratkaisu? Katsotaanpa lomalainan hyviä ja huonoja puolia ja milloin se voi olla hyvä idea.

Tomi N.
Lomalaina
Lomalainan turvin voi lähteä lomalle vaikka heti, jos sen voi maksaa takaisin

Mikä on lomalaina?

Lomalaina on henkilökohtainen laina, joka otetaan erityisesti matkan tai loman rahoittamiseen. Se voi olla erillinen lainatuote tai osa yleisempää kulutusluottoa, joka otetaan lomakäyttöön.

Lomalainan edut

 1. Mahdollistaa unelmaloman: Lomalaina voi tehdä mahdolliseksi sen unelmaloman, jota olet aina halunnut mutta et ole pystynyt säästämään.
 2. Joustava takaisinmaksu: Monet lomalainat tarjoavat joustavia takaisinmaksuvaihtoehtoja, jolloin voit sopia kuukausittaisen maksuerän suuruuden ja laina-ajan.
 3. Ei tarvitse odottaa: Lomalainan avulla voit lähteä matkalle silloin kun se sinulle parhaiten sopii, etkä ole riippuvainen säästöjen kertymisestä.

Lomalainan haitat

 1. Korkokulut: Laina ei ole ilmaista rahaa. Maksettavaksesi tulevat korot voivat tehdä lomasta huomattavasti kalliimman kuin jos olisit säästänyt matkaa varten.
 2. Velkaantumisen riski: Jos et pystykään maksamaan lainaa takaisin sovitussa aikataulussa, voit ajautua velkaongelmiin.
 3. Houkutus ylilainoittua: Saatat houkutella itsesi ottamaan suuremman lainan kuin todella tarvitset, mikä voi johtaa tarpeettomiin menoihin ja suurempaan velkaan.
 4. Voi vaikuttaa muihin lainoihin: Kun otat lomalainan, se vaikuttaa luottotietoihisi ja voi vaikuttaa kykyysi saada muita lainoja tulevaisuudessa.

Milloin lomalaina on hyvä idea?

Vaikka lomalainassa on monia haittoja, on tilanteita, joissa se voi olla perusteltua:

 1. Kertaluonteinen erityistilanne: Esimerkiksi häämatka tai muu elämän merkittävä juhla voi olla kertaluonteinen tilanne, jolloin lomalaina voi tulla kyseeseen.
 2. Kun tiedät pystyväsi maksamaan lainan takaisin: Jos sinulla on vakaa tulonlähde ja tiedät, että pystyt maksamaan lainan takaisin sovitussa aikataulussa, lomalaina voi olla harkittavissa.
 3. Kun olet vertaillut vaihtoehtoja: On tärkeää vertailla eri lainantarjoajien ehtoja ja korkoja. Jos löydät edullisen lainan ja olet tehnyt huolellisen suunnitelman sen takaisinmaksusta, lomalaina voi olla järkevä valinta.

Näin lomalaina toimii oikeassa elämässä

Otetaanpa käytännön esimerkki. Pekka ja Liisa ovat suunnitelleet kauan unelmalomaansa Karibialle. He ovat laskeneet, että kahden viikon matka maksaisi yhteensä 6000 euroa kaikkine kuluineen. Heillä on säästössä 3000 euroa, mutta he haluaisivat lähteä matkalle jo tulevana kesänä eivätkä halua odottaa toista vuotta säästääkseen tarvittavan summan.

Pekka ja Liisa päättävät hakea 3000 euron lomalainaa. He löytävät lainantarjoajan, joka tarjoaa 5% vuosikorkoa ja 2 vuoden takaisinmaksuaikaa.

Korkolaskuri antaa heille seuraavat luvut:

 • Kuukausittainen takaisinmaksuerä: noin 131,37 euroa.
 • Korkokulut kahden vuoden aikana: noin 157,77 euroa.

Tämä tarkoittaa, että Pekan ja Liisan unelmaloma maksaisi heille lopulta 6157,77 euroa lainakorkoineen, mikä on 157,77 euroa enemmän kuin jos he olisivat maksaneet matkan kokonaan säästöillään. Tämä on heille kuitenkin hyväksyttävää, sillä he arvostavat mahdollisuutta toteuttaa lomahaaveensa aikaisemmin.

Vaikka tämä esimerkki on yksinkertaistettu, se antaa kuvan siitä, miten lomalaina toimii ja miten korkokulut vaikuttavat matkan kokonaiskustannuksiin. 157,77 euron korkokulu voi olla parin vuoden takaisinmaksuajalla hyvinkin kohtuullinen hinta siitä, että pääsee heti lomalle, mutta jokainen päättää kuitenkin itse omista menoistaan itse ja miten haluaa rahansa käyttää.

Yhteenveto lomalainasta

Lomalaina voi olla houkutteleva vaihtoehto, kun haluat toteuttaa unelmasi ja lähteä lomalle ilman pitkää säästämistä. Kuitenkin on tärkeää muistaa, että laina on aina velka, joka täytyy maksaa takaisin. On viisasta punnita huolellisesti lainan hyödyt ja haitat ja tehdä päätös vastuullisesti. Jos päätät ottaa lomalainan, suunnittele etukäteen budjettisi ja varmista, että pystyt maksamaan lainan takaisin sovitussa aikataulussa.

Hae paras laina netistä vertailemalla!

Hae paras laina netistä vertailemalla!

Voit hakea edullista lainaa 500€ - 60 000€ väliltä eri käyttötarkoituksiin tai yhdistää lainasi edullisemmaksi jopa 15 vuoden maksuajalla. Lainahakemus ei sido sinua mihinkään ja voit tehdä päätöksen rauhassa lainavertailun jälkeen.

Lainavertailuun

Lomalainan plussat ja miinukset: Milloin se on hyvä idea?

Listen on
Listen on Spotify