29.6.2024

Kuinka budjetoida unelmaloma ilman suurta lainaa?

Unelmaloma voi olla monelle meistä elämän huippuhetki – olipa se sitten ranta lomalla Malediiveilla, kulttuurikierros Euroopassa tai vaeltaminen Himalajan vuoristossa. Mutta nämä unelmat voivat myös olla hintavia. Tässä artikkelissa käydään läpi vinkkejä siihen, miten voit budjetoida ja säästää unelmalomallesi ilman, että sinun tarvitsee ottaa suurta lainaa.

Jenni T.
Lomalaina

1. Aloita loman suunnittelu ajoissa

Ajoitus on kaikki kaikessa. Mitä aikaisemmin aloitat suunnittelun ja säästämisen, sitä helpompaa on kerätä tarvittava summa rahaa. Tee alustava suunnitelma lomastasi, arvioi kustannukset ja aseta itsellesi realistinen aikataulu.

2. Tee tarkka budjetti

Selvitä matkan kaikki kustannukset – lennot, majoitus, ruoka, retket, matkavakuutus ja muut kulut. Lisää myös pieni puskuri yllättäviä kuluja varten. Kun tiedät tarkan summan, voit laskea kuinka paljon sinun pitää säästää kuukausittain tavoitteesi saavuttamiseksi.

3. Tarkastele päivittäisiä menoja

Usein pienet, päivittäiset kulut voivat syödä suuren osan tuloistamme huomaamattamme. Tarkastele kriittisesti päivittäisiä menoja ja mieti, voitko karsia jotain. Voisitko esimerkiksi valita edullisemman kahvilan, tehdä lounasta kotona tai karsia ylimääräisiä tilauksia, kuten lehdet tai suoratoistopalvelut?

4. Tee lomasta prioriteetti

Kun teet unelmalomastasi prioriteetin, motivoidut säästämään rahaa sitä varten. Joka kerta, kun mietit kulutuspäätöstä, pohdi, olisiko kyseinen summa paremmin käytetty unelmalomasi rahoittamiseen.

5. Etsi edullisia matkatarjouksia

Matkailualalla on jatkuvasti tarjouksia ja kampanjoita. Seuraa aktiivisesti lentoyhtiöiden ja matkatoimistojen tarjouksia, ja ole valmis tekemään varauksia silloin, kun löydät hyvän diilin. Varhainen varaus voi myös tarkoittaa huomattavia säästöjä.

6. Harkitse matkustamista sesongin ulkopuolella

Matkustaminen sesongin ulkopuolella voi olla huomattavasti edullisempaa. Hotellit, lennot ja nähtävyydet voivat olla jopa puolet halvempia kuin sesonkiaikana. Lisäksi kohteet ovat vähemmän ruuhkaisia, mikä tekee matkustamisesta nautinnollisempaa.

7. Säästötili unelmalomaa varten

Avaa erillinen säästötili vain unelmalomaasi varten. Kun siirrät joka kuukausi tietyn summan tälle tilille, sinun on helpompi seurata säästöjesi kertymistä ja välttää rahojen käyttö muihin menoihin.

8. Käytä säästösovelluksia

Nykyään on useita sovelluksia, jotka auttavat säästämisessä. Ne voivat pyöristää ostoksesi lähimpään euroon ja sijoittaa erotuksen säästötilille tai sijoittaa pieniä summia automaattisesti joka päivä tai viikko.

9. Tarkastele majoitusvaihtoehtoja

Hotellien sijaan voit harkita esimerkiksi Airbnb:tä, hostelleja tai majataloja. Nämä vaihtoehdot voivat olla huomattavasti edullisempia ja tarjota enemmän paikallista tunnelmaa.

10. Valmistaudu ja tee osa itse

Mieti, voitko esimerkiksi valmistaa esimerkiksi osan ruoistasi itse matkan aikana tai käyttää paikallista liikennettä taksin sijaan. Pienillä valinnoilla voit säästää suuria summia.

Lopuksi, unelmaloman säästäminen ilman suurta lainaa vaatii sitoutumista, suunnittelua ja kurinalaisuutta. Mutta kun astut lentokoneesta kohteessasi ja tiedät, että olet tehnyt sen kaiken ilman velkaantumista, tunne on korvaamaton.

Lomabudjetti esimerkki: 10 päivää Euroopassa kahdelle

Lennot:

 • Meno-paluu: 200 €/henkilö = 400 €

Majoitus:

 • Hotelli keskitasoa: 80 €/yö x 10 = 800 €
 • Vaihtoehto: Airbnb-asunto: 60 €/yö x 10 = 600 €

Ruokailu:

 • Aamiainen: 10 €/henkilö x 10 päivää = 200 €
 • Lounas: 15 €/henkilö x 10 päivää = 300 €
 • Illallinen: 25 €/henkilö x 10 päivää = 500 €
 • Välipalat ja juomat: 5 €/henkilö x 10 päivää = 100 €

Kuljetukset paikan päällä:

 • Paikallisliikenne: 5 €/henkilö x 10 päivää = 100 €
 • Taksit/Uber: 40 € yhteensä

Nähtävyydet ja retket:

 • Museot: 15 €/henkilö x 4 = 120 €
 • Retki historialliseen kohteeseen: 50 €/henkilö = 100 €
 • Risteily/vierailu joella: 30 €/henkilö = 60 €

Muut kulut:

 • Matkavakuutus: 40 €/henkilö = 80 €
 • Tuliaiset: 100 €
 • Pienet yllättävät menot: 50 €

Loma yhteensä:

 • Peruslomabudjetti hotellilla: 2,760 €
 • Säästöbudjetti Airbnb-asunnon kanssa: 2,560 €

Tämä esimerkki lomabudjetti on vain suuntaa antava ja riippuu suuresti matkakohteesta, matkustustavasta ja henkilökohtaisista mieltymyksistä. Olennaista on kuitenkin ymmärtää kaikki mahdolliset kulut ja tehdä realistinen arvio kustannuksista, jotta voit suunnitella ja säästää lomaasi varten.

Hae paras laina netistä vertailemalla!

Hae paras laina netistä vertailemalla!

Voit hakea edullista lainaa 500€ - 60 000€ väliltä eri käyttötarkoituksiin tai yhdistää lainasi edullisemmaksi jopa 15 vuoden maksuajalla. Lainahakemus ei sido sinua mihinkään ja voit tehdä päätöksen rauhassa lainavertailun jälkeen.

Lainavertailuun

Kuinka budjetoida unelmaloma ilman suurta lainaa?

Listen on
Listen on Spotify